Afspraken NL-Alert aangescherpt

15-09-2017 112 Redactie

De NL-Alert die 21 augustus verstuurd werd.

MAASSLUIS - De afspraken rond NL-Alert zijn na de brand bij de raffinaderij van Esso op 21 augustus aangescherpt, dat blijkt uit beantwoording van vragen van de VVD door het college.

Omwonenden kregen in een eerste NL-alert op 21 augustus een onvolledige melding. De locatie kon blijkbaar naar eigen inzicht ingevuld worden. Een NL-Alert bericht wordt vanuit de Meldkamer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond verstuurd onder verantwoordelijkheid van de calamiteitencoordinator, de operationeel leidinggevende en de communicatieadviseur. Dat mocht niet voorkomen dat er toch een onvolledig bericht werd verstuurd. Het college laat weten dat 'de afspraken zijn aangeschept om herhaling in de toekomst te voorkomen'.

Dat niet iedereen de NL-Alert heeft ontvangen, kan volgens het college aan verschillende oorzaken liggen. Zo moet de ontvanger de NL-Alert op de mobiele telefoon ingesteld hebben staan. Daarnaast kan een inwoner de melding ook later hebben ontvangen doordat er enige tijd kan zitten tussen het uitzenden en het doosturen van het bericht door de providers naar de mobiele zendmasten.

Naast dat het misging met de NL-Alert, lag ook de www.rijnmondveilig.nl drie kwartier plat. Daarover werd al eerder bekend dat de capaciteit van de crisiswebsite verhoogd wordt. Daarnaast kiest de Veiligheidsregio Rijnmond ervoor een zeer compacte versie van de website te presenteren tijdens kritieke momenten.Gerelateerd