Categorieën

Service

Doe aangifte van fietsendiefstal

Doe aangifte van fietsendiefstal
112

Doe aangifte van fietsendiefstal

  • Redactie
  • 15-06-2018
  • 112
Doe aangifte van fietsendiefstal
MAASSLUIS – Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. De politie roept daarom op om altijd aangifte te doen. Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt namelijk vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen. Bovendien kan de politie door de aangiftes een beeld krijgen van locaties waar fietsen worden gestolen. Op dit plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil.

Door bij de politie aangifte te doen van fietsendiefstal wordt de gestolen fiets opgenomen in het fietsdiefstalregister. Dat kan helpen de fiets terug te vinden en de dief en heler op te sporen. Bovendien wordt de fiets, als deze wordt achterhaald, bij terugbezorgd. Zonder het doen van aangifte is er geen kans om de gestolen fiets terug te krijgen via de politie.

Aangifte
Neem uw aankoopnota mee als u aangifte doet. Daarnaast kan een ingevulde fietsregistratiekaart mee worden genomen. Download de digitale fietsregistratiekaart, druk het pdf-document af en vul deze vervolgens in. Bewaar de kaart goed. De fietsregistratiekaart is ook verkrijgbaar bij het politiebureau.

Fietsendiefstal voorkomen
Om fietsendiefstal te voorkomen kunnen volgens de politie verschillende acties ondernomen worden. Noteer zoveel mogelijk kenmerken van de fiets op een fietsregistratiekaart en bewaar deze goed. Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat. Gebruik daarnaast voor de fiets altijd een stalling en zet de fiets goed op slot. Laat de fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plek staan.

Maak bij het verlaten van de fiets zowel het frame als beide wielen vast. Maak het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen, zoals een paal. Gebruik goede sloten en eventueel twee (verschillende) sloten. Bevestig een ketting- of kabelslot hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt namelijk het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hang. Een beugelslot kan het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.

Politie
De politie organiseert regelmatig fietsgraveeracties in samenwerking met de gemeente. Bij deze acties worden postcode en huisnummer in de fiets gegraveerd. Daarnaast vindt via de politie gerichte controles plaats. Bij controles op straat kan de politie in sommige gevallen snel zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dit kan met behulp van een scanapparaat dat via een gsm-verbinding in contact staat met het fietsdiefstalregister. De gemeente zorgt ervoor dat oude, niet gebruikte fietsen in de stad worden opgeruimd. Deze worden geregistreerd en kunnen eventueel nog worden afgehaald op afspraak.

'Eerlijke' fiets kopen
Zonder helers geen stelers. Iedereen kan zich bewust of onbewust schuldig maken aan heling. Dat kan leiden tot een strafblad en inbeslagname van de fiets. De politie adviseert de fiets te kopen bij een erkende vakhandel. Wordt de fiets gekocht op een markt of bij een particulier? Laat de verkoper zich dan legitimeren. Noteer en bewaar het legitimatienummer en naam en adres van de verkoper. Vraag om een bon met daarop het aankoopbedrag en een omschrijving van het framenummer. Als de verkoper deze gegevens niet wil leveren, is de krans groot dat het om diefstal gaat.