Gemeente waarschuwt voor babbeltrucs

11-07-2019 112 Redactie

MAASSLUIS - Iedereen kan slachtoffer worden van een babbeltruc. Ook in Maassluis. Criminelen die met een smoesje een huis weten binnen te komen, duiken overal op, meldt de gemeente Maassluis. Ze doen zich voor als medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie, pakketdienst, nieuwe buurman, meteropnemer, collectant of zelfs als rechercheur.

Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen krijgen. Meestal geld of sieraden. Deze oplichters/overvallers kunnen geloofwaardig overkomen, zien er vaak keurig en betrouwbaar uit en zijn erg gehaaid. Veel mensen vinden het onbeleefd om iemand voor de dichte deur te laten staan. Criminelen weten dat. Ze kiezen vaak senioren als slachtoffer, maar eigenlijk kan iedereen slachtoffer worden.

Zielige praatjes

Wees bedacht op zielige praatjes of smoezen die oplichters gebruiken om binnen te komen en geef nooit uw pincode af. Ook niet aan bankmedewerkers of de politie. Geef onbekenden aan de deur geen kans om met een smoes of met geweld binnen te komen. Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat. Gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder. De stevige variant van een deurketting zorgt dat de deur maar een paar centimeter open kan. Dat is voldoende om een collectant geld te geven of een enveloppe aan te nemen.

Legitimatie

Vraag bij twijfel legitimatie als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of een instantie te zijn. En bij onverwacht bezoek kunt u altijd vragen later terug te komen. Let op bedrijven die langskomen om een beveiligingsscan van uw woning te maken, doen dit op eigen initiatief en niet in opdracht van of in samenwerking met de gemeente. Zij moeten wel een ventvergunning van de gemeente hebben om langs de deuren te gaan. Vraagt u hier gerust naar.

Wanneer u iets niet vertrouwt, bel dan de politie, telefoonnummer 0900-884.Gerelateerd