Gemeente waarschuwt voor babbeltrucs

06-06-2021 112 Redactie

MAASSLUIS – De gemeente Maassluis waarschuwt haar inwoners voor babbeltrucs. ,,Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u aan op straat of bellen u op. Zogenaamd namens een bank, de thuiszorg maar ook voor een toiletbezoek voor hun kind. Pas hiervoor op want elk jaar worden op deze manier vele mensen van hun bezittingen beroofd.”

Bij de bekendste soort babbeltruc komt de oplichter aan uw deur, zo verklaart de gemeente. ,,Bijvoorbeeld om zogenaamd een pakketje af te leveren, de meterstand op te nemen, te collecteren of om iets te verkopen. Als deze oplichter uw vertrouwen heeft gewonnen, komt er vaak een pinapparaat te voorschijn om even een paar dubbeltjes administratiekosten over te maken of voor een gift aan het goede doel. Pas hiermee op want voor u het weet heeft de oplichter uw pincode afgelezen en/of uw pas verwisseld voor een andere. Na afloop merkt u dan dat er geld van uw rekening is gestolen.”

Pincode

Als iemand om een pincode vraagt is het op zeker een oplichter. ,,Geen enkele instantie zal u ooit om uw pincode vragen, via de telefoon of op welke andere manier dan ook! Ook medewerkers van een bank niet. Geef uw pincode dus nooit door aan iemand anders. Ook zal uw bank nooit iemand aan de deur laten komen om uw pinpas in te nemen en u een nieuwe te geven. Geef dus ook uw pinpas nooit af. Banken vergoeden vaak ook niet de schade als u bewust uw pincode of pinpas gedeeld hebt met anderen.”

Bel de politie

Bent u opgelicht? Schaam u niet en bel de politie via telefoonnummer 0900-8844. Is de dader nog in de buurt? Bel dan 112.Gerelateerd