Identiteit daders vuurwerkvandalisme Mozartlaan nog niet bekend

21-12-2018 112 Redactie

MAASSLUIS – Het is nog niet duidelijk wie de daders zijn die verantwoordelijk zijn voor het opblazen van de brievenbussen van de flat aan de Mozartlaan in Maassluis. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA Maassluis. Zodra er een dader bekend is, wordt de schade op de veroorzaker verhaald.

De PvdA vindt dat er fysieke maatregelen nodig zijn om vuurwerkvandalisme rondom het Van Beethovenpark in de toekomst te voorkomen. Het college verklaart, naar aanleiding van door de PvdA gestelde vragen, dat Maasdelta de postkasten van flats net voor de jaarwisseling afsluit. ,,Het is niet mogelijk om dat eerder te doen omdat de bewoners van de flats post moeten kunnen ontvangen. De opgeblazen postkast aan de Mozartlaan is helaas de eerste sinds lange tijd. Maasdelta heeft direct actie ondernomen en een noodvoorziening getroffen. De definitieve reparatie zal nog zeker drie maanden duren.”

Vuurwerkdetectiesysteem

Het vuurwerkdetectiesysteem is sinds half november actief, verklaart het college. ,,Via het systeem worden meldingen direct ontvangen, kunnen deze achteraf worden teruggekeken en worden op basis daarvan trends geanalyseerd. Het systeem brengt ook de looproutes van diegenen die het vuurwerk afsteken in beeld. Op basis van deze info worden de surveillanceroutes aangepast. In de week voor en tijdens de jaarwisseling zal gedurende de surveillancerondes extra worden gelet op vuurwerkoverlast.” Het college meldt daarbij wel dat het lastig blijft om daders op heterdaad te betrappen.

Vuurwerkverbod

Het college meldt dat gemeenten nu alleen vuurwerkvrije zones kunnen aanwijzen. Zodra de regering expliciete wettelijke bevoegdheden heeft gecreëerd om gemeenten vuurwerkvrij te maken, kunnen gemeenten een vuurwerkverbod voor gemeenten instellen. ,,Na de jaarwisseling vindt er zoals gebruikelijk een evaluatie plaats. Daarna zullen de gemeenten binnen de regio met elkaar optrekken om nieuwe maatregelen voor te stellen. Het streven van het rijk is om de regels voor de jaarwisseling van 2019 aan te passen. Met de gewijzigde regelgeving wordt het mogelijk om als gemeente een vuurwerkverbod voor gebieden in te stellen in plaats van vuurwerkvrije gebieden aan te wijzen.”

 Gerelateerd