Categorieën

Service

Internetfraude neemt toe in Maassluis

Internetfraude neemt toe in Maassluis
112

Internetfraude neemt toe in Maassluis

  • Redactie
  • 28-11-2018
  • 112
Internetfraude neemt toe in Maassluis
MAASSLUIS - Burgemeester Haan vertelde tijdens een training over cybercrime dat in Maassluis de aangiftecijfers verschuiven. Het aantal woninginbraken daalt terwijl internetfraude toeneemt. De gemeente vindt het daarom belangrijk ondernemers en inwoners te informeren over deze vorm van criminaliteit en organiseerde op 14 november een training.

De burgemeester opende de training in het stadhuis met het voorbeeld van bioscoopketen Pathé dat voor 19 miljoen werd opgelicht via internetfraude. Ook in Maassluis ondervinden ondernemers al daadwerkelijk schade van deze vorm van oplichting vertelde burgemeester Haan.

Onderzoek

Ruim 50 ondernemers luisterden tijdens de cybercrime-bijeenkomst van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de VeiligheidsAlliantie Rotterdam (VAR) naar dr. Susanne van't Hoff van de Haagse Hogeschool. Zij doet landelijk onderzoek naar cybercrime bij het midden- en kleinbedrijf. Ook in Maassluis is onderzoek gedaan onder ondernemers. Het aantal ondernemers dat daadwerkelijk schade ondervindt van internetfraude stijgt zowel landelijk als lokaal.

Werkwijze

Trainer Nando van der Klooster gaf de ondernemers inzicht in de werkwijze van cybercriminelen. Op zeer vernuftige manier maken zij mensen geld afhandig door internetaccounts te hacken en bestanden te ‘stelen’. Slachtoffers kunnen na betaling hun gegevens terugkrijgen.

De ondernemers kregen tips hoe hun eigen websites en accounts te beveiligen tegen cybercriminelen. Nando van der Klooster onderstreepte het belang van goede wachtwoorden, al dan niet gemaakt met behulp van een programma dat sterke wachtwoorden aanreikt. Verder drukte hij de aanwezigen op het hart de wachtwoorden regelmatig te wijzigen, back-ups te maken en een goede virusscanner te gebruiken.

E-mails

De trainer waarschuwde voor het openen van bestanden bij of het klikken op links in e-mails. Check altijd of het e-mailadres betrouwbaar is. Ga nooit in op verzoeken via e-mail of telefoon om inloggegevens te geven of geld over te maken tenzij u zeker weet dat het verzoek van de bank zelf komt. Controleer altijd de juistheid van zo’n verzoek.