Categorieën

Service

Man uit Maassluis langer vast vanwege datadiefstal

Man uit Maassluis langer vast vanwege datadiefstal
112

Man uit Maassluis langer vast vanwege datadiefstal

  • Redactie
  • 12-04-2023
  • 112
Man uit Maassluis langer vast vanwege datadiefstal
MAASSLUIS - Een 28-jarige man uit Maassluis is vrijdag 7 april door het Openbaar Ministerie voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van computervredebreuk, gegevensdiefstal en identiteitsfraude.

De man is één van de  drie verdachten die door de politie-eenheid Rotterdam is aangehouden. Hij blijft twee weken langer vastzitten: de rechter-commissaris deelt het standpunt van het Openbaar Ministerie dat sprake is van recidivegevaar. De andere verdachten zijn heengezonden, maar blijven nog wel verdachten in het onderzoek.

De man kwam in beeld tijdens het wereldwijde onderzoek naar de Genesis Market waar zogenoemde ‘online fingerprints’ illegaal werden aangeboden. Deze digitale vingerafdrukken waren door gevaarlijke malware op de computers van slachtoffers buit gemaakt. De man uit Maassluis wordt er van verdacht van zeker 500 Nederlandse slachtoffers de digitale identiteit te hebben aangekocht via Genesis Market. Hij zou daarvoor minstens 10.000 euro betaald hebben en daarna minstens vijftig slachtoffers hebben gemaakt die zijn benadeeld voor in totaal zo’n 150.000 euro.

Deze online fingerprints zouden door de verdachte zijn gebruikt om, in combinatie met andere gephishte info bij slachtoffers, op bankrekeningen in te loggen. In sommige gevallen kon hij het telefoonnummer van het slachtoffer doorschakelen of overnemen door middel van het zogenoemde sim-swapping.

De Maasluisenaar werd op 4 april 2023 aangehouden tijdens de wereldwijde actiedag van Operatie Cookiemonster. Op die dag werden door de FBI in Amerika en de politiediensten in 17 andere landen ruim 100 verdachten aangehouden. Bij de doorzoeking van zijn woning zijn telefoons, computerapparatuur, softdrugs, contante geldbedragen en cryptomunten in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie streeft ernaar om daarmee de slachtoffers zo veel mogelijk schadeloos te stellen.