Wees alert op WhatsApp-fraude

11-08-2018 112 Redactie

MAASSLUIS/NEDERLAND – De Fraudehelpdesk krijgt steeds vaker meldingen van fraude(pogingen) via WhatsApp. Bij deze vorm van fraude vraagt een ‘familielid’ om geld. Het schadebedrag loopt richting de 100.000 euro.

De Fraudehelpdesk legt uit dat het slachtoffer een appje krijgt via berichtendienst WhatsApp van een familielid, met het verzoek ‘even’ geld voor te schieten. In deze gevallen gaat het vaak om een volwassen zoon of dochter die dringend geld nodig heeft en belooft het snel weer terug te betalen. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter.

De oplichters gaan daarbij zeer geraffineerd te werk. Eerst laten ze via een app weten een ‘nieuw telefoonnummer’ te hebben, compleet met profielfoto van de persoon van wie ze de identiteit gebruiken. Deze foto hebben ze van social media gehaald, evenals informatie over familierelaties en hoe mensen elkaar aanspreken. Pogingen tot telefonisch contact en kritische vragen weten de oplichters handig te omzeilen.

Gemiddeld zijn de slachtoffers ruim 2.000 euro kwijt. De Fraudehelpdesk meldt dat het aantal meldingen ten opzichte van vorig jaar al zijn verviervoudigd.Gerelateerd