Corona-uitbraak vergt eerste leven in Maassluis

16-04-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS - Maassluis kent zijn eerste Coronaslachtoffer. Volgens het RIVM is er één Maassluizer overleden aan de gevolg van besmetting met het virus. Verder blijkt uit de cijfers dat 40 Maassluizers positief getest zijn op het coronavirus en dat 14 van hen in het ziekenhuis liggen.

In heel Nederland zijn de afgelopen 24 uur 181 mensen overleden als gevolg van een besmetting. Daarmee heeft de virusuitbraak nu 3315 dodelijke slachtoffers geëist. Na de RIVM-melding gistermiddag zijn landelijk 182 nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis geregistreerd.

De rekenmeesters en virulogen van het RIVM hebben in hun dagelijkse update speciaal aandacht voor de verpleeghuizen. ,,Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met Covid-19." Dat aantal loopt de afgelopen dagen niet sterk op. ,,We zien wel verspreiding van Covid-19 binnen verpleeghuizen."

Op basis van de meldingen van besmette patiënten heeft het RIVM de meldingen van patiënten in verpleeghuizen apart bekeken. ,,Dit is in de tijd uitgezet." Onderzoekers keken naar twee punten:
- het aantal nieuwe verpleeghuislocaties met tenminste één Covid-19 patiënt,
- het aantal verpleeghuisbewoners met Covid-19

Daaruit blijkt dat het aantal verpleeghuizen dat voor het eerst een bewoner met corona meldt sinds eind maart afneemt, maar dat het aantal verpleeghuisbewoners met het virus  wel toeneemt. ,,Het gaat hier alleen om verpleeghuisbewoners die getest zijn op Covid-19. In elk verpleeghuis wordt er volgens de richtlijn een beperkt aantal patiënten getest. Omdat dat niet bij alle patiënten gebeurt, ligt het daadwerkelijke aantal van patiënten in verpleeghuizen met Covid-19 hoger dan de cijfers laten zien."

Bekijk de foto'sGerelateerd