Coronastraat Schiedam test dagelijks ruim 400 mensen

21-08-2020 Gezond Redactie

SCHIEDAM – De teststraat van de GGD Rotterdam-Rijnmond in de Fokkerstraat controleert dagelijks gemiddeld 428 mensen op corona. Dat laat een woordvoerster van de GGD weten. Op 3 augustus ging de teststraat open, als voortzetting van die bij de Margriethal. In het pand in de ‘s-Gravelandsepolder is meer plaats en had in de grote hitte van afgelopen weken als groot voordeel dat het er koeler werken was voor de mensen die veelal in beschermend plastic zijn verpakt.

Op de drukste dag werden er door de GGD-medewerkers 499 tests uitgevoerd. Er wordt meestal gewerkt met drie teststraten. Het gemiddelde van 428 mensen werd geteld tussen 10 augustus en 19 augustus. In totaal werden vanaf 1 tot en met 19 augustus ongeveer 6.400 mensen getest. De toeloop is momenteel zo groot dat voor mensen die zich in Schiedam willen laten testen een wachttijd van 25 uur geldt.

In het pand is ruimte voor meer teststraten, zo gaf de GGD al eerder aan. In verschillende regio’s in het land, ook in het Rijnmondgebied, werkt de gemeenschappelijke geneeskundige dienst aan het uitbreiden van de testcapaciteit. De GGD Rotterdam-Rijnmond wil tegen 1 september naar 4000 dagelijkse tests. Momenteel zijn dat er vijftienhonderd. De woordvoerster van de GGD stelt dat ook in Schiedam binnenkort uitbreiding van de mogelijkheden zijn te verwachten.

De GGD ziet ook dat het aantal besmettingen in het bedieningsgebied – van Hellevoetsluis en Goeree-Overflakkee tot Ridderkerk en Krimpen aan den IJssel – toeneemt. ,,Gemiddeld, van alle testen die we gedaan hebben, is 3,9 procent positief. Maar sinds augustus zien we dat het percentage positieven per dag toeneemt.'' De conclusie kan volgens haar niet anders zijn dan dat ‘het virus weer meer aanwezig is in de maatschappij’.

De GGD is continu bezig nieuwe medewerkers aan te trekken, niet alleen voor de teststraten maar ook voor het bron- en contactonderzoek dat daarop volgt. Zo wordt er onder meer onder ambtenaren van de gemeente Rotterdam gericht geworven. Volgens de woordvoerster beschikt de GGD over genoeg capaciteit om nieuwe mensen aan te trekken en in te werken.Gerelateerd