Coronavirus grijpt weer om zich heen

21-07-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS - Afgelopen week werden in Nederland 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat is bijna een verdubbeling van de gemelde besmettingen in de voorgaande week met 534 nieuwe meldingen. In de laatste twee weken kwamen er in Maassluis zes positieve gevallen bij. De gehele regio Rijnmond lijkt overigens flink te worden getroffen. In Vlaardingen zijn er de laatste twee weken twaalf positieve gevallen bijgekomen en in Schiedam ligt het aantal op vijfentwintig. 

We zien dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus weer toeneemt. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten.

Het reproductiegetal R laat bij een epidemie zien hoe snel het virus zich verspreidt. Het reproductiegetal is deze week 1,29. Het is voor het eerst sinds 15 maart dat de bandbreedte van de R geheel boven de 1,0 ligt. Dat is ook een aanwijzing dat na een periode van weinig besmettingen de verspreiding van het nieuwe coronavirus weer toeneemt in Nederland. Het reproductiegetal R geeft aan hoeveel andere mensen een persoon met het nieuwe coronavirus gemiddeld besmet. Met het huidige reproductiegetal van 1,29 besmetten 100 mensen samen weer 129 andere mensen.Gerelateerd