Franciscus handhaaft boerkaverbod

01-08-2019 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland vraagt patiënten en bezoekers om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. Mensen die niet aan dit verzoek voldoen zal worden gevraagd het ziekenhuis te verlaten. Dat stelt het Schiedamse ziekenhuis desgevraagd in reactie op het vandaag van kracht worden van de wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, in de volksmond nu al het boerkaverbod genoemd. "Bij acute hulpverlening wordt een patiënt met gezichtsbedekkende kleding uiteraard niet geweigerd", voegt een woordvoerder van het Franciscus hier aan toe.

Volgens het ziekenhuis verandert er niet zo veel. "Binnen zorginstellingen geldt al een identificatieplicht. Dit is bedoeld om persoonsverwisseling en fouten bij uitwisseling van medische gegevens te voorkomen." Verder is volgens het ziekenhuis ook non-verbale communicatie belangrijk voor het verlenen van goede zorg en service, en daarbij zit gezichtsbedekkende kleding in de weg. Om die reden kon in het ziekenhuis altijd al worden verzocht om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland volgt met die opstelling de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Deze NVZ is niet bang voor veelvoorkomend gedoe: "In Nederland dragen slechts twee- tot vierhonderd vrouwen een nikaab of boerka."Gerelateerd