Franciscus investeert in röntgenkamers

04-02-2019 Gezond Redactie

Foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland

MAASSLUIS/SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft de röntgenkamers van het Schiedamse ziekenhuis vernieuwd. Met de vernieuwingsslag verwacht het Franciscus het welzijn en comfort van patiënten van wie een röntgenfoto gemaakt wordt, te verbeteren. Zo zijn de vernieuwde systemen van leverancier Samsung in staat 'om betere beelden te maken met een lagere stralingsbelasting'. Medewerkers kijken 'moeiteloos naar de positie van de patiënt door de camera naast de röntgenbuis'.

De lagere stralingsbelasting wordt gerealiseerd door de toevoeging van slimme software. "Aan de hand van de informatie in het ziekenhuisinformatiesysteem bepaalt het systeem automatisch de instellingen van het onderzoek, ook bij meerdere foto’s na elkaar." Dat scheelt ook in 'ligtijd' in het apparaat. "Om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken, zijn grote foto’s van de Rotterdamse haven en de Erasmusbrug aan de röntgenkamers toegevoegd." Over enkele maanden zullen de twee röntgenkamers in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam op eenzelfde wijze onder handen worden genomen.

De eerste ervaringen van de patiënten zijn volgens het ziekenhuis 'positief'. "Van de specialisten hoor ik dat de beeldkwaliteit is verbeterd", zegt Jurgen Mourik, klinisch fysicus bij Franciscus Gasthuis & Vlietland over de vernieuwde röntgenkamers. ‘"Alles gaat volledig automatisch, waardoor de fysieke belasting voor collega’s is verlaagd en zij zich meer kunnen focussen op het welzijn van de patiënt.’"Gerelateerd