Franciscus: snelle vaccinatie personeel is nodig

31-12-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS/SCHIEDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland steunt de oproep om medewerkers van hetziekenhuis zo snel mogelijk te vaccineren tegen het coronavirus.

Gisteravond riepen Ernst Kuipers en Diederik Gommers in Nieuwsuur op om maandag al te beginnen met het inenten van ziekenhuispersoneel. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care willen daarmee voorkomen dat de zorg aan Coronapatiënten spaak loopt omdat ziekenhuispersoneel zelf geveld is door de virusinfectie. Gommers bood aan om zelf op zijn vrije dag de spuit te hanteren om het vaccin bij zijn collega's te zetten. Beleid van het ministerie is om op vrijdag 8 januari te beginnen met inenten.

De situatie in de ziekenhuizen is nijpend, aldus de twee, nu het aantal opnames in de kliniek en op de IC dag op dag toeneemt. Dat gekoppeld aan steeds meer zieke verpleegkundigen maakt dat het eind van de mogelijkheden van de ziekenhuizen in zicht is. Het woord 'fase zwart' waarin artsen moeten kiezen welke patiënt te behandelen, omdat er niet voor ieder plaats is, werd door de twee kopstukken uit de Coronazorg nog niet gebezigd, maar hun zorgen zijn groot, zo lieten ze blijken. De enige speelruimte die er nog is, is het afschalen vand de reguliere zorg. Naar verluidt is landelijk de operatiecapaciteit al gehalveerd.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland bevestigt het beeld. ,,De Intensive Care ligt helemaal vol met Corona- en non-Coronapatiënten'', laat een woordvoerster van het ziekenhuis weten. ,,De druk blijft hoog. Daar helpt de regionale samenwerking met andere ziekenhuizen geen lieve moeder aan. Het aantal ziekenhuisopnames moet de komende dagen stabiliseren of gaan dalen om de situatie draaglijker te maken.'' Het ziekenhuis rekent niet op realisatie van de wens. De vooruitzichten zijn juist dat de komende dagen het aantal ziekenhuisopnames verder zal stijgen, zo laat het ziekenhuis weten.Gerelateerd