Franciscus Vlietland nog lang niet coronavrij

07-05-2020 Gezond Redactie

SCHIEDAM – Het Franciscus Gasthuis & Vlietland is nog lang niet coronavrij. Momenteel worden er 26 bewezen coranapatiënten verzorgd in de twee ziekenhuizen in Schiedam en Rotterdam. Daarvan hebben er negen de intensieve zorg van de IC nodig.

Eerder deze week kondigde de Schiedamse burgemeester Cor Lamers aan dat er gekeken werd naar de mogelijkheid om het Franciscus Vlietland Coronavrij te maken, door de coronapatiënten te verzorgen in het Gasthuis. Zie dit artikel. Ook nu al verblijft het grootste deel van de 26 patiënten in Rotterdam. Maar over het concentreren van de patiënten die besmet zijn met het virus is nog geen uitsluitsel, zo laat het ziekenhuis in een persverklaring weten. “Vanzelfsprekend kijken wij continu hoe wij zo veilig en efficiënt mogelijk de coronazorg naast de reguliere zorg kunnen bieden. Hierbij wordt ook gekeken naar het scenario om de coronazorg te concentreren op één ziekenhuislocatie.” Maar een beslissing is dus nog niet genomen. Behalve de 26 geconstateerde coronapatiënten zijn er momenteel in beide ziekenhuizen nog zeven patiënten die mogelijk besmet zijn en waarvan de uitslag van de test wordt afgewacht.

“De poliklinieken op onze ziekenhuis- en poliklinieklocaties gaan langzaam en gefaseerd weer van start met de zorg aan meer patiënten”, aldus de ziekenhuiswoordvoerster. “De komende weken maken we afspraken met patiënten die zonder onze zorg kans lopen om veel zieker te worden.” Welke patiënten dat zijn ligt in handen van de verantwoordelijke arts, samen met de huisarts. “Patiënten die een afspraak krijgen om naar het ziekenhuis te komen, worden gebeld.”

Daarbij verzekert het ziekenhuis deze mensen dat er alles aan wordt gedaan om een zo veilig mogelijke omgeving te scheppen. Patiënten moeten weten dat wachten niet nodig is, aldus het Franciscus Gasthuis & Vlietland. “Wij vinden het heel belangrijk dat patiënten op tijd de juiste medische hulp krijgen.” Patiënten, die klachten hebben of zich zorgen maken over hun gezondheid, kunnen dan contact opnemen met hun huisarts.

Het is daarom ook dat er in de ziekenhuizen de nodige maatregelen genomen zijn en worden om patiënten en medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. De maatregelen blijven van kracht. Zo is er bij de hoofdingang van de ziekenhuizen een controle; de patiënt wordt bevraagd of deze gezondheidsklachten heeft die lijken op Coronaklachten. Het ziekenhuis stelt het belangrijk te vinden dat ook deze patiënten de zorg krijgen die zij verdienen. “Deze patiënten krijgen van ons een mondmasker op en gaan daarmee naar hun afspraak. Zij blijven dit mondmasker dragen totdat zij het ziekenhuis weer verlaten via de hoofduitgang.”

Verder richt het Franciscus de poliklinieken anders in, om de mogelijkheid om anderhalve meter afstand te houden te garanderen. Balies zijn voorzien van spatschermen.

Ook wordt patiënten verzocht alleen naar een afspraak te komen, dus zonder begeleider. Die mag wat het ziekenhuis betreft alleen mee als dit medisch noodzakelijk is, bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten.

Bezoek is in het Vlietland en het Gasthuis nog altijd niet toegestaan. Dit blijft voorlopig zo. “We kijken eerst hoe wij op een veilige manier de patiëntenstromen in het ziekenhuis kunnen reguleren. Zodra er gelegenheid is om meer mensen toegang te verlenen tot het ziekenhuis, gaan wij de bezoekregeling weer openstellen”, aldus de woordvoerster.

Verder kunnen mensen die hun bloed willen laten prikken dat vanaf 11 mei alleen nog op afspraak komen. Dit geldt voor alle bloedprikpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Dit om te voorkomen dat er veel mensen tegelijk naar een bloedprikpunt komen, met volle wachtruimtes als gevolg. De afspraken kunnen vanaf zaterdag via internet worden gemaakt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date