GGD: ‘Corona-uitbraak Tweemaster waarschijnlijk niet door ventilatie’

12-08-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS – De corona-uitbraak in zorginstelling De Tweemaster in Maassluis is waarschijnlijk niet veroorzaakt door het ventilatiesysteem. Dit concludeert GGD Rotterdam-Rijnmond na onderzoek naar de uitbraak in de zorginstelling waarbij zes bewoners aan het virus kwamen te overlijden.

EenVandaag publiceerde vorige week een vertrouwelijk RIVM-rapport waarin het ventilatiesysteem als oorzaak werd aangewezen van de corona-uitbraak in het verpleeghuis. Het systeem zou lucht recirculeren in plaats van ventileren met buitenlucht. Op het gaas van het ventilatiesysteem zou deeltjes van het coronavirus zijn gevonden.

Ventilatiesysteem

Het ventilatiesysteem binnen de zorginstelling is volgens GGD Rotterdam-Rijnmond ook onderzocht. ,,Het onderzoek heeft geen infectieus virus kunnen aantonen op de monsters afgenomen op de ventilatiesystemen. Het lijkt daarom bij deze uitbraak dat het ventilatiesysteem niet de meest waarschijnlijke besmettingsroute is.”

Besmetting

GGD Rotterdam-Rijnmond concludeert nu dat het niet verspreiding via het ventilatiesysteem niet ‘de meest voor de hand liggende verspreidingsroute’ is. ,,Verspreiding heeft waarschijnlijk plaatsgevonden via een besmette bewoner en/of besmette medewerkers. Medewerkers droegen mondneusmaskers, maar hebben samen geluncht en elkaar mogelijk besmet omdat afstand houden niet altijd mogelijk was. Omdat het virus zich voornamelijk via grote druppels verspreidt, zijn dit meer waarschijnlijke verspreidingsroutes.”

De volledige rapportage wordt volgens de GGD binnenkort afgerond.Gerelateerd