Iets meer dan helft van Maassluizers nog niet in Donorregister

17-06-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS – 51 procent van de Maassluizers staat nog niet geregistreerd in het Donorregister, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het register.

Landelijk stond op 2 januari 49 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556.000 meer dan een jaar eerder. In het Donorregister kun je laten registreren of je toestemming geeft voor orgaandonatie met of zonder beperking of expliciet geen toestemming geven voor orgaandonatie.

Donorwet

Op 1 juli wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat alle inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder, wanneer zij geen andere keuze vastleggen, in het Donorregister worden opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Begin dit jaar was 51 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder nog niet geregistreerd in het Donorregister. Mensen kunnen hun keuzes in het Donorregister elk moment veranderen of verwijderen.

Niet geregistreerd

In Maassluis is dus 51 procent van de inwoners nog niet geregistreerd in het Donorregister. Maassluis doet het beter dan Vlaardingen en Schiedam. In Vlaardingen heeft namelijk 53 procent van de inwoners zich nog niet laten registeren. In Schiedam ligt dit aantal op 59 procent.Gerelateerd