Margriethal wordt testlocatie corona

26-05-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS/SCHIEDAM - De Margriethal wordt een van de vier nieuwe testlocaties voor de GGD Rotterdam-Rijnmond. Dat zullen vanaf komende week mensen uit de nabije omtrek worden getest op coronabesmetting.

De regering beloofde afgelopen week dat vanaf 1 juni ieder met klachten die duiden op corona, getest kan worden. De GGD Rotterdam-Rijnmond richt daarom behalve de bestaande - en uit te breiden - testlocatie in Rotterdam-Zuid (bij het Topsportcentrum), vier nieuwe plekken in waar grote aantallen mensen kunnen worden nagekeken. De dienst gaat ervan uit dagelijks ruim duizend mensen te kunnen controleren.

Een verwijzing of afspraak zal niet nodig zijn om een test op corona te kunnen ondergaan. Er komt een landelijk telefoonnummer waar mensen zich kunnen aanmelden. Telefonisch aanmelden via de GGD Rotterdam-Rijnmond is ook mogelijk. De telefoonnummers worden binnenkort bekendgemaakt.

De nieuwe locaties gaan functioneren zoals de bestaande in Rotterdam, volgens het 'rijdoorconcept'. De GGD adviseert mensen met klachten om alleen en met de auto te komen. Zij hoeven dan alleen hun portier te openen voor de test. Maar ook mensen die lopend of met de fiets komen, kunnen getest worden. Gebruikmaken van het openbaar vervoer raadt de GGD af. Wie te ziek is om naar de teststraat te komen, krijgt bezoek aan huis. Hier heeft de GGD een speciaal bemonsterteam voor.

Behalve bij de Margriethal zal er getest gaan worden op een tweede plaats in Rotterdam (bij het Fietspunt op de Koperstraat 23), op Goeree-Overflakkee (in een leegstaand bedrijfspand op bedrijventerrein Oostplaat in Middelharnis) en op een nog aan te wijzen locatie in of om Spijkenisse. De GGD beschikt daarnaast over twee mobiele testunits die ingezet kunnen worden.

Saskia Baas, directeur Publieke Gezondheid van GGD Rotterdam-Rijnmond: ,,Voor de extra locaties hebben we gekeken naar een goede spreiding, zodat ze bereikbaar zijn voor inwoners vanuit de hele regio. De locaties die we gekozen hebben zijn bovendien langer in te zetten en makkelijk op te schalen als dit nodig is." De geneeskundige dienst stelt te kunnen opschalen naar 1820 testen per dag in de regio.Gerelateerd