Nieuwe maatregelen van kabinet tegen coronavirus

23-03-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS - Alle samenkomsten tot 1 juni worden in Nederland per direct verboden. De grens van honderd mensen voor het al dan niet mogen organiseren van een evenement of een bijeenkomst vervalt. Op overtreding komen boetes te staan. Burgemeesters krijgen meer middelen om op te treden als handhaving van de maatregelen niet blijkt te werken. Een noodverordening maakt sneller optreden van Edo Haan, de burgemeester van Maassluis, mogelijk.

Het gaat dan volgens minister van Justitie Fred Grapperhaus over specifieke locaties, over groepsvorming en over winkels en openbaar vervoer. Grapperhaus noemde met name stranden, parken en campings. Gedwongen sluiting is pas aan de orde als de locaties naar het oordeel van de burgemeester onvoldoende maatregelen hebben getroffen om mensen afstand te laten houden. Er zijn door het ministerie en de organisaties van winkels afspraken gemaakt om het afstand houden in de winkels beter mogelijk te maken. Winkels kunnen verplicht worden om een scherp deurbeleid te voeren.

De burgemeesters krijgen de mogelijkheid een verbod tot groepsvorming in te voeren voor specifieke locaties in hun gemeente. Met name als tenminste drie mensen die geen gezamenlijke huishouding vormen niet de anderhalve meter afstand in acht nemen. Een uitzondering wordt gemaakt voor jonge kinderen. Eerder genomen maatregelen golden tot 6 april; de nieuwe termijn betekent een uitbreiding met acht weken.

,,Dat komt hard aan, maar we hebben geen andere keus en moeten onszelf disciplineren'', aldus Grapperhaus. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stelde dat voortaan mensen in een gezin of huishouden geacht worden thuis te blijven zodra een van de leden ervan ziek is of koorts heeft. Dit omdat niet iedereen getest kan worden. Alleen voor mensen in vitale beroepen wordt een uitzondering gemaakt.

Contactberoepen gericht op uiterlijke verzorging, zoals kappers en nagelstylistes, worden geacht hun zaken te sluiten. Voor andere contactberoepen als paramedici, bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt zo veel mogelijk via beeldbellen, aldus De Jonge. Als het echt niet anders kan alleen op advies van een arts.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date