Opnieuw smogalarm door zonnige dagen

07-08-2018 Gezond Redactie

MAASSLUIS – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om vandaag binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Vandaag is er kans op smog door ozon in het hele land. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie, meldt het RIVM. Ook kunnen mensen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit is het geval in het voorjaar en in de zomer als er weinig wind staat. Eind juli was de luchtkwaliteit ook al 'slecht'. 

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Het RIVM adviseert bij klachten de huisarts of GGD te raadplegen. Vanaf woensdag 8 augustus verbeter de luchtkwaliteit.Gerelateerd