Schouderklachten, hoe lossen we het op?

25-02-2020 Gezond Advertorial

MAASSLUIS - Schouderklachten zijn na rug- en nekklachten de meest voorkomende klachten in Nederland. Schouderklachten kunnen acuut ontstaan of al langer sluimerend aanwezig zijn zonder duidelijke oorzaak. Dit maakt het diagnosticeren van deze klachten soms lastig. In dit artikel vertelt Jip Regtop Fysiotherapie hoe zij schouderklachten oplossen.

WAT VOOR SCHOUDERKLACHTEN ZIJN ER?
We kunnen verschillende schouderklachten onderscheiden van elkaar. Onderstaand bespreken we kort de schouderklachten die wij het meest tegen komen.

· Peesirritatie / ontsteking (tendinopathie)
· Peesruptuur
· Slijmbeursontsteking
· Schouderblad klachten
· Frozen shoulder
· Schouderluxatie
Vandaag gaan we voornamelijk in op de tendinopathie in de schouder, de slijmbeursontsteking en de peesruptuur.

WAT DOET JIP REGTOP FYSIOTHERAPIE MET SCHOUDERKLACHTEN?
Wat ik al eerder aangaf zijn schouderklachten erg complex en lopen veel mensen lang door met klachten voordat ze naar een arts of fysiotherapeut gaan. Vaak loop je onnodig door met deze klachten met het idee dat het vanzelf wel over gaat.

We zien regelmatig peesklachten bij de schouder. Deze peesklachten zullen niet uit zichzelf herstellen aangezien een peesstructuur moeilijk zelf herstelt met puur rust.

Als fysiotherapeut bij Jip Regtop Fysiotherapie doen we eerst een inventarisatie van de klachten. We merken zelf dat we met ons vraaggesprek en ons fysiotherapeutisch onderzoek al een indicatie hebben wat voor soort klacht het zou kunnen zijn. Vanuit die analyse kunnen we al differentiëren of het waarschijnlijk om een peesirritatie (tendinopathie), een slijmbeursontsteking of een andere klacht gaat.

Echografisch onderzoek
Waarom een echografisch onderzoek? Echografisch onderzoek geeft ons het inzicht om binnenin de schouder te kijken. Op deze manier kunnen we nog beter differentiëren of het een peesirritatie of slijmbeursontsteking betreft. We zien vaak dat de klacht een tendinopathie is. Voor ons is dan de uitdaging om te kijken of de scan van de echo klopt met het dagelijks klachtenbeeld.

DE MEERWAARDE VAN ECHOGRAFIE
Echografie heeft voor ons als therapeut een grote meerwaarde, omdat het ons meer inzicht geeft in de klacht, waardoor we specifieker een behandeling in kunnen zetten. Door middel van de echo weten we exact waar het probleem zich bevindt.

Voor onze klant horen we vaak terug dat de meerwaarde is dat de klacht echt inzichtelijk gemaakt wordt. Er wordt naar hun idee beter gezocht en gekeken naar de kern van het probleem.

Echografie is in onze organisatie standaard beleid op het gebied van schouderklachten, dit omdat het zoveel meer inzicht en meerwaarde geeft dan puur ons fysiotherapeutisch onderzoek.

BEHANDELMETHODES BIJ JIP REGTOP FYSIOTHERAPIE
Door de inzichten die we krijgen vanuit het echografisch onderzoek kunnen we voor de juiste behandelmethode voor jouw klacht kiezen. We hebben voor de peesirritatie / tendinopathie klachten ons Spier – Pees traject ontwikkeld.

Het Spier – Pees traject
Dit traject is specifiek ontwikkeld voor peesklachten. We maken de keuze uit twee verschillende behandelvormen, shockwave of EPTE. Beide behandelmethodes zijn specifiek voor peesklachten ontwikkeld en zorgen ervoor dat 90% van de klanten in 8 tot 10 weken klachtenvrij is. Shockwave of EPTE gaan altijd samen met adviezen voor in je dagelijks leven: wat mag je wel en wat niet. Daarnaast krijg je van ons altijd oefeningen mee die erg van belang zijn voor je herstel.

Na een aantal weken in het Spier – Pees traject passen we Fly Wheel training toe. Fly Wheel training is een trainingsmethode specifiek voor peesklachten. Met deze methode kunnen we pijnvrij trainen en de belastbaarheid van jouw pees verbeteren.

De combinatie van deze behandel- en trainingsmethode zorgen voor een optimaal herstel van jouw schouderklacht.

DE SPIER – PEES SPECIALIST
Wij zijn in deze regio dé Spier – Pees specialist, heb je een vraag of we iets voor je kunnen betekenen dan kan je ons altijd bellen, mailen of appen!

We kijken graag samen met jou of we iets voor je kunnen betekenen! Meer weten? Lees hier meer over ons Spier – Pees specialisme!

Gerelateerd