Testlocatie corona Schiedam volgeboekt

10-09-2020 Gezond Redactie

MAASSLUIS/SCHIEDAM - Maassluizers die een coronatest willen laten uitvoeren in Schiedam, moeten tenminste 48 uur wachten voor zij er terecht kunnen. In het hele land lopen de wachttijden bij de GGD's hard op.

Mensen worden doorverwezen naar teststraten op grotere afstand zoals Rotterdam-Alexander. Waarschijnlijk hoort het Rotterdamse GGD-punt tot een van de ongeveer tien die vanmorgen nog capaciteit hadden, maar ondertussen ook al vol zitten voor de komende twee dagen. In de meeste gevallen boeken GGD's in tot maximaal 48 uur verder; zit die ruimte vol dan wordt doorverwezen naar een locatie verderop.

In heel Nederland zijn er volgens de NOS nog maar vier testlocaties waar mensen binnen de 48 uur terecht kunnen. Er zijn in het land ruim honderd testlocaties.

Volgens de GGD is het nog nooit eerder zo druk geweest. ,,We denken dat dat komt doordat er simpelweg heel veel mensen met klachten zijn die zich nu willen testen'', zegt een GGD-woordvoerder. Gisteren kwamen mensen die het landelijke nummer 0800-1202 belden voor het maken van een afspraak er de hele dag niet door. Ook online aanmelden bleek voor velen onmogelijk.

De GGD's geven aan dat de problemen niet zo zeer bij de testpunten liggen - met hun capaciteit en bemensing - maar juist bij de laboratoria die het testmateriaal moeten analyseren. Er zou te weinig testcapaciteit zijn ingekocht, ook al maakte het ministerie van VWS onlangs bekend bij commerciële bedrijven extra testcapaciteit in te kopen. Het duurt echter nog even eer deze labs zijn ingericht en bij kunnen dragen aan een snelle verwerking van de tests.Gerelateerd