Vertel ik het of vertel ik het niet?

18-03-2021 Gezond Advertorial

MAASSLUIS - Veel mensen durven niet te praten over psychische problemen. De vraag: 'Wat zullen mensen van mij denken?' weegt heel zwaar. Een psychiatrische diagnose waarbij pillen geslikt moeten worden is vaak ontmoedigend. Daarnaast is het moeilijk om over psychische klachten te praten. Iemand zei tegen mij: ik breek liever een been want dan zien mensen wat ik mankeer.

Het schaamte aspect is erg groot. Ik vind dit niet terecht want je hebt niets verkeerd gedaan. Iemand kan psychisch problemen krijgen door in een situatie terecht te komen waar je geen schuld aan hebt.

Een ervaring
Zij was stoer om de stap te nemen aan zichzelf te ‘werken’. Tijdens de gesprekken, ook over familierelaties, kwam een traumatische ervaring naar boven. We hebben gewerkt aan haar moed om dit onder ogen te zien en aan haar zelfvertrouwen.

Ook onverwerkt verdriet kan als een diepliggende blokkade het leven in de weg staan. Vertel er over! Anders kan een psychisch probleem een uitweg in je lijf zoeken. Ons brein werkt nu eenmaal zo.

Durf hulp te vragen!
In deze periode van Corona ben je welkom in mijn praktijk aan huis op 1,5 meter afstand. U krijgt voor een deel vergoeding als u aanvullend verzekerd bent bij een groot aantal verzekeraars.

Pastorale Begeleiding Rianne Noordzij
mail: pastorale@riannenoordzij.nl
www.riannenoordzij.nl
Bel: 06 414 80 250

Gerelateerd