Categorieën

Service

Water in Delfland gaat er niet op vooruit

Water in Delfland gaat er niet op vooruit
Gezond

Water in Delfland gaat er niet op vooruit

  • Redactie
  • 30-04-2022
  • Gezond
REGIO - De verbetering van de waterkwaliteit in waterschap Delfland zet voor het tweede jaar op rij niet door. Dat blijkt uit de Waterkwaliteitsrapportage van Delfland over 2021. ,,Dat is gewoon een eufemisme voor: het oppervlaktewater zit vol bestrijdingsmiddelen", zegt Hans Middendorp van de AWP Delfland, een van de fracties in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland.

Het aantal aangetroffen bestrijdingsmiddelen en de gemiddelde concentratie van die middelen is in veel glastuinbouwpolders zelfs hoger dan in het jaar daarvoor (2020). Op verschillende meetpunten is te veel stikstof of fosfaat aanwezig. Wie precies de metingen in de verschillende Maassluise en andere wateren wil inzien, kan deze hier vinden.

Waterbewust

Een belangrijke bron van fosfaat is het glastuinbouwgebied, zo stelt het waterschap. ,,De glastuinbouwsector in Delfland is (nagenoeg) volledig aangesloten op de riolering of recirculeert haar afvalwater. Toch blijken er (bewust en/of onbewust) nog lozingen van stikstof en fosfaat naar het oppervlaktewater plaats te vinden. Waterbewust zijn op het bedrijf moet het verschil maken de komende jaren."

De Delflandse bestuurder (Hoogheemraad) Marcel Belt van Water Natuurlijk vindt de slechte waterkwaliteit 'onacceptabel'. ,,De druk op de waterkwaliteit vanuit land- en glastuinbouw blijft te groot. Dat is onacceptabel. Delfland investeert al heel lang fors in het verbeteren van de waterkwaliteit. Het halen van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) vergt extra inzet van álle betrokken partijen, inclusief het Rijk.”

Heffing

De AWP stelt daar tegenover dat Belt wel 'zelf politiek verantwoordelijk is'. De fractie zegt al jaren te vragen om extra maatregelen. Dit om te voorkomen dat landbouwgif uit de glastuinbouw in de sloten terechtkomen. Ook de glastuinbouwsector zelf wil extra controles. De AWP wil dat de glastuinbouw vanaf volgend jaar een extra heffing gaat betalen, totdat de waterkwaliteit een heel stuk is verbeterd. ,,Wat ons betreft is dat een toeslag van honderd procent, want zo heel veel betalen de tuinders nu niet aan Delfland. En voor dat extra geld kan Delfland dan tien extra controleurs aannemen."

De AWP vindt het niet langer acceptabel dat het slootwater zo vol met bestrijdingsmiddelen zit. ,,Maak biologische bestrijding verplicht of zorg dat er gewoon niets meer uit de kassen naar buiten kan komen. Als ik met een lekke uitlaat rijd, krijg ik een boete. Maar als een tuinder landbouwgif lekt, dan weten we dat negen van de tien keer niet eens", aldus Middendorp.