Zes procent van de Maassluizers drinkt overmatig

20-08-2019 Gezond Redactie

MAASSLUIS - Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het Alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. In Zuid-Holland is het aantal overmatige drinkers met 1 op 14 mensen landelijk gezien niet hoog. De provincie staat daarmee pas op de 9e plek. 

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen Overmatige drinkers, zware drinkers en drinkers volgens de richtlijn. Daarbij zijn er verschillen tussen mannen (M) en vrouwen (V). Overmatige drinker: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V); Zware drinker: 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V) en Drinker volgens richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

In Maassluis is het percentage Overmatige drinkers 6% en scoort daarmee iets lager dan Vlaardingen en Schiedam waar het percentage 7% is. Maassluis scoort daarmee niet hoog in gemeentes met de hoogste percentages overmatige drinkers. In de top 20 van gemeentes in Zuid-Holland met het hoogste aantal niet- of gematigde drinkers (maximaal 1 glas per dag) staat Maassluis op de 17e plek, gevolgd door Vlaardingen op de 18e plek.

We zijn dus geen volkje van alleen geheelonthouders maar ook niet van alcoholisten. De meeste zware drinkers vind je elders in de provincie: De gemeentes Nieuwkoop en Noordwijk kennen de meeste overmatige drinkers. Iets meer dan 1 op 8 volwassenen uit deze gemeentes overschrijdt de maatschappelijke norm meer dan 21 glazen per week (mannen) of 14 glazen per week (vrouwen). Deze gemeentes staan hiermee respectievelijk op de 5e en 6e plaats in de landelijke top-10. De gemeente Nieuwkoop heeft met 17% het hoogste percentage zware drinkers in de provincie.Gerelateerd