Er toch nog een beetje bij

23-12-2017 In memoriam Christian van der Gaag

De december feestdagen staan weer voor de deur.

Voor velen van jullie zijn dit dagen die zij zullen doorbrengen met hun geliefden en familie, maar voor sommige mensen zijn dit dagen die ze het liefst zo snel mogelijk voorbij zien gaan.

Dit omdat ze simpelweg niet van gezelligheid houden, maar soms ook omdat het dagen zijn waarin je geconfronteerd wordt met het verlies en verdriet van de geliefden die er niet meer zijn. Verdriet en kerst lijken twee dingen die niet bij elkaar passen.

Als je iemand kwijtgeraakt bent, dan heb je soms gewoon ook helemaal geen zin in deze dagen. Helemaal niet nu degene er niet meer bij is. Er is een drempel om deze dagen te vieren, het is toch niet meer hetzelfde.

Soms doen we dan met elkaar alsof er niets gebeurd is, en wordt er bijna of helemaal niet over gesproken. Je wilt het gezellig houden tijdens deze kerstdagen, en het is en blijft een lastig onderwerp.

Maar ik weet zeker dat het troost kan bieden en enorm gewaardeerd wordt als je bijvoorbeeld een kort woord van troost in jouw kerstkaart schrijft naar iemand die kerst moet vieren zonder zijn of haar geliefde.

En als je dit jaar kerst viert met familie of vrienden die iemand verloren hebben. Praat er dan over met elkaar, maak het bespreekbaar.

En praten over degenen die we verloren zijn hoeft niet verdrietig of ongezellig te zijn, integendeel.

Deel de mooie verhalen en herinneringen met elkaar. Vertel over de plekken waar je met elkaar bent geweest. De momenten dat je samen zo moest lachen dat de tranen over jullie wangen rolde en vertel over de avonturen die je met elkaar hebt beleefd. Vier en herinner de mooie dingen uit het leven dat jullie met elkaar gedeeld hebben.

Zo help je elkaar dit verlies een plek te geven en zijn deze verloren vaders, moeders, partners, broers, zussen en vrienden tijdens deze feestdagen “er toch nog een beetje bij”.

Ik wens jullie warme en liefdevolle feestdagen

Gerelateerd