Categorieën

Service

15.000 historische foto’s in collectiebank HVM

15.000 historische foto’s in collectiebank HVM
Nieuws

15.000 historische foto’s in collectiebank HVM

  • Redactie
  • 19-12-2022
  • Nieuws
15.000 historische foto’s in collectiebank HVM

Foto: Historische Vereniging Maassluis

MAASSLUIS - Een kerstcadeautje voor alle Maassluizers en een belangrijke mijlpaal voor de Historische Vereniging Maassluis (HVM): ,,We hebben ons niet een nulletje vergist, het is echt waar. Deze week wordt de vijftienduizendste historische foto geplaatst op de collectiebank van de HVM. Elke foto is door een vrijwilliger verzameld, gescand, opgeknapt, van tekst voorzien en geplaatst; een jarenlang monnikenwerk."

Een van de laatste foto’s betreft de brand op 1 mei 1929 bij de Vereenigde Touwfabrieken. In de vroege ochtenduren van 1 mei 1929 zorgde een brandalarm voor paniek in Maassluis. De ‘touwbaan’ stond in lichterlaaie. Aangewakkerd door een strakke wind vanaf de Noordzee vielen de oude houten gebouwen ten prooi aan de vlammen. De Weverij, waar de brand begon, werd totaal verwoest. De snelle ontwikkeling en uitbreiding van het vuur maakte het noodzakelijk om brandweerhulp uit de omgeving in te roepen. Op de foto wordt het benodigde bluswater uit de Noordvliet gepompt door de Ahrens-Fox van de Rotterdamse brandweer. Er naast is een ‘handpomp’ te zien waar aan weerskanten vijf mannen aan hangen. Wie deze foto op de collectiebank aanklikt, krijgt meerdere foto’s van dezelfde gebeurtenis. De blusslangen kon men dwars door een pakhuis aan de Noordvliet Noordzijde naar de Lange Boonestraat voeren waar de brandende gebouwen stonden. Dat pakhuis is het pand waar tegenwoordig een fietsenwinkel is.

Er waren door het tijdstip geen mensenlevens te betreuren. Maar honderden Maassluizers verdienden in de fabriek hun brood en dat stond op losse schroeven. Bedenk dat in oktober van dat jaar de beurskrach zou plaatsvinden en de grootste financiële crisis (gepaard gaand met werkloosheid) van de 20e eeuw zou veroorzaken. De touwfabriek bleef bestaan tot 1982. Toen verrees er een woonwijk met de naam VerTo (van Vereenigde Touwfabrieken). Een van de straatnamen verwijst naar de Weverij.

U vindt de collectiebank op de website van de HVM (histvermaassluis.nl) en de foto’s staan onder ‘Archieven’. Benieuwd naar de 15.000e foto? Wie er donderdag 22 december een kijkje neemt, maakt een historisch moment mee, dan wordt de 15.000e foto geplaatst.