Aanrijtijden ambulancezorg niet voor 2020 op orde

10-08-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS / REGIO - Het kan nog zeker drie jaar duren voor de ambulances in de regio Rotterdam-Rijnmond de aanrijtijden halen. Dat zegt Arie Wijten, directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond tegen RTV Rijnmond in reactie op een rapport van Inspectie Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. 

In 2017 haalde 88 procent van de ambulances de aanrijtijd. De norm is 95 procent. Volgens Wijten gaat dat dit jaar, volgend jaar en dat jaar daarna nog niet gehaald worden. Vooral in gebieden aan de rand van het zorggebied wordt de aanrijtijd niet gehaald, zo is dat ook in Maassluis. 

Uit het rapport blijkt dat Rotterdam-Rijnmond geen uitzondering is. Drie van de 25 organisaties halen slechts de landelijke norm van 95 procent. Volgens het rapport zouden ambulances in de regio sneller ter plekke kunnen zijn als de organisatie minder ingewikkeld was.

De aanrijtijden worden volgens Wijten niet gehaald door een tekort aan goed personeel. Om dat op te lossen heeft de ambulancedienst een zogenoemde 'medium care ambulance' in het leven geroepen voor mensen die minder spoedeisende hulp nodig hebben. Voor die ambulances is minder hoogopgeleid personeel nodig.Gerelateerd