Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

16-09-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS/ALPHEN AAN DEN RIJN – De Thea Beckmanprijs is dit jaar toegekend aan het jeugdboek ‘De reis van Syntax Bosselman’ van de in Maassluis geboren kinderboekenschrijver Arend van Dam. Volgens de jury ‘een boek dat je door elkaar schudt en aan het werk zet.’ De winnaar werd zaterdag bekendgemaakt in het themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. 

De reis van Syntax Bosselman gaat over een Surinamer die voor de Wereldtentoonstelling van 1883 naar Nederland wordt gehaald, samen met 27 landgenoten. Niet als eregast, zoals hem is beloofd, maar om als fascinerende rariteit tentoongesteld te worden aan het langstrekkende publiek.

‘De jury is zeer onder de indruk van dit uitstekend geschreven boek over een urgente en actuele zwarte bladzijde uit onze geschiedenis,’ is te lezen in het juryrapport. ‘De auteur stelt zich kwetsbaar op door zijn aanpak en werkwijze te problematiseren, en dat draagt bij aan de kracht van zijn boodschap. Een boek dat je door elkaar schudt en aan het werk zet.’

Arend van Dam wint met deze prijs een geldbedrag van €1000,-. De schrijver werd in 1953 in Maassluis geboren en is vooral bekend om zijn kinderboeken. Van Dam woont tegenwoordig in Breda.

De animatie bij De reis van Syntax Bosselman is gemaakt door Rient van de Crommert.Gerelateerd