Basisscholen en bso op 8 juni weer geheel open

19-05-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – De basisscholen gaan op 8 juni weer ‘gewoon’ open. Net als de buitenschoolse opvang, tenzij dit niet verantwoord zou zijn. Dat kondigde minister-president Mark Rutte zojuist aan. Hij en minister Hugo de Jonge lichtten de besluiten toe van het kabinet over versoepeling van de coronamaatregelen.

Met ingang van de week daarop zullen toetsen en praktijkonderwijs op MBO, HBO en op universiteiten weer ‘op de instelling plaatsvinden’, zo kondigde Rutte aan. Dat onderwijs wordt zo ingericht dat studenten niet in de spits hoeven te reizen. ,,Elke versoepeling betekent meer drukte op de straat en in het openbaar vervoer”, waarschuwde de premier. ,,Daarom kan niet alles ineens open."

30 mensen

De eerder aangekondigde versoepelingen per 1 juni gaan grofweg door zoals eerder geschetst. Dus bioscopen, restaurants en theaters mogen open, met maximaal dertig mensen op anderhalve meter van elkaar. Een verandering is dat, in dat aantal, de personeelsleden van de instelling of het bedrijf niet worden meegeteld. Een ‘checkgesprek’ moet deel uitmaken van het verplichte ritueel bij binnenkomst. ,,Feestcafé’s, discotheken en clubs blijven gesloten.” Voor het bezoek aan musea is van tevoren aanmelden verplicht. Op terrassen geldt geen maximaal aantal bezoekers, maar wel de eis van anderhalve meter afstand. Voor mensen uit hetzelfde huishouden geldt die verplichte afstand niet.

Het kabinet gaf niet toe aan verlangen van veel horecaondernemers om het Pinksterweekend ook al mee te nemen in de versoepeling. ,,We hebben er serieus naar gekeken, maar in overleg met de veiligheidsregio’s hebben we besloten vast te houden aan 1 juni.” Dit vanwege de verwachting van grote drukte en de daarmee samenhangende handhaafbaarheid.

Branches

Rutte noemde het begrijpelijk dat de ene branche zich vergelijkt met de andere. Maar het kabinet richt zich in de besluiten niet alleen naar specifieke groepen alleen, maar dient ook het grotere geheel in het oog te houden, aldus de premier. Volgens hem zit in de aard van de versoepelingen geen waardeoordeel, maar een risico-afweging. ,,Als we te snel gaan, en een tweede lockdown zou nodig worden, is dat nog veel slechter voor onze economie", zei Rutte, die iedereen opriep zich aan de maatregelen te houden.

Testen

Minister De Jonge herhaalde dat in juni, en mogelijk al op 1 juni, ieder met gezondheidsklachten die duiden op corona, zich kan laten testen. Zonder tussenkomst van de huisarts volstaat dan het maken van een afspraak bij de GGD. Daartoe komt er een landelijk telefoonnummer.

Bezoek

Volgende week al worden de bezoekmogelijkheden in instellingen voor ouderenzorg vergroot, als de instelling daar klaar voor is. Hij gaat ervan uit dat dat voor alle verpleeg- en verzorgingshuizen half juni het geval is.Gerelateerd