Beiaard van Groote Kerk wordt opgeknapt

06-08-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Op maandag 5 augustus is er gestart met het opknappen van de beiaard in de toren van de Groote Kerk op het Schanseiland Maassluis. Geschat wordt dat de beiaard ongeveer drie maanden buiten gebruik zal zijn.

Na jaren gebruik is het tijd om een aantal werkzaamheden te verrichten om te voorkomen dat de beiaard op termijn onbespeelbaar wordt. Het uurwerk is verouderd en storingsgevoelig. Daarom worden de slechte delen van de beiaard – het middengedeelte – vervangen.

Met het opknappen van de beiaard wordt tegelijk gebruik gemaakt van de gelegenheid om ook de wijzerplaten te reviseren. Het verguldwerk wordt opgefrist en een aantal lampjes die niet meer werken wordt vernieuwd.

Korte geschiedenis van de beiaard

De muzikale klanken van de beiaard zijn voor inwoners en bezoekers Maassluis niet weg te denken uit de stad. Toch is de geschiedenis korter dan velen denken. De aanleiding om in Maassluis een beiaard te installeren dateert van 1963. Het idee was om dit ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan als zelfstandige gemeente cadeau te geven door de Maassluise bevolking.

Daarna heeft het nog tot 1972 geduurd tot de financiën het toelieten om de beiaard aan te schaffen. Uiteindelijk is de beiaard feestelijk in gebruik genomen op zaterdag 5 oktober 1974. Na de herstelwerkzaamheden zullen de stadsbeiaardiers Gerard de Waardt en Jan van der Zwart weer elke zaterdagmiddag de beiaard ‘live’ bespelen.Gerelateerd