Berging scheepswrak bij Poortershaven Maassluis

10-04-2019 Nieuws Redactie

Foto: Rijkswaterstaat

MAASSLUIS – Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam zijn vandaag begonnen met de berging van het wrak van de SS Chryssi dat ligt in het Scheur ter hoogte van de Poortershaven bij Maassluis.

De berging van het in 1938 gezonken schip zorgt ervoor dat grotere/zwaarder beladen schepen de Botlekhavens kunnen bereiken. Volgens het havenbedrijf kan dat vijftig procent lading per schip schelen. De SS Chryssi ligt op circa 15,50 meter, maar de vaargeul moet 16,20 meter diep worden. Het scheepswrak werd aangetroffen tijdens baggerwerkzaamheden voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg, het Scheur en Botlekhavens. Die verdieping moet de mogelijkheden voor de jaarlijks vijftienduizend zeeschepen over de Nieuwe Waterweg vergroten. 

Rijkswaterstaat heeft duik- en bergingsbedrijf W. Smit uit Rotterdam opdracht gegeven om de Chryssi te bergen. Smit zal het scheepswrak met een wrakkengrijper stukje voor stukje weghalen tot de juiste diepte van de vaarweg is bereikt. Het scheepswrak ligt ter hoogte van de Poortershaven bij Maassluis. Oorspronkelijk lag het wrak een paar honderd meter verder. Waarschijnlijk is het door de stroming verplaatst.

Scheepvaart kan de bergingsplek tijdens het werk passeren, maar moet voldoende afstand houden tot de werkvaartuigen. Er is verder geen hinder voor de scheepvaart. De werkzaamheden duren ongeveer tot woensdag 17 april.Gerelateerd