Bloemen bij Geuzenmonument in het Vrijheidspark

15-03-2022 Nieuws Redactie

Burgemeester Haan houdt een toespraak bij het Geuzenmonument (Fotograaf: Fred Libochant)

MAASSLUIS - Burgemeester Edo Haan heeft maandag 14 maart, in de Geuzenweek, bloemen gelegd bij het Geuzenmonument aan de Dr. Jan Schoutenlaan in Maassluis. Het monument in het Vrijheidspark is er ter nagedachtenis aan de Maassluise Geuzen, een verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Haan hield een korte toespraak tijdens de herdenking. Hij herinnerde de aanwezigen eraan dat 81 jaar geleden 15 Geuzen en 3 Februaristakers op de Waalsdorpervlakte werden doodgeschoten. ,,Vermoord omdat ze streden voor vrijheid en democratie. Waarden die letterlijk van levensbelang zijn, dat beseffen we deze dagen en weken helaas maar al te goed door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne."

Het bloemen leggen bij het Geuzenmonument moet een goede gewoonte worden op de dag dat in Vlaardingen traditioneel de Geuzen worden herdacht en de Geuzenpenning wordt uitgereikt.

Uitreiking Geuzenpenning

Dit jaar ontving Lawyers for Lawyers de Geuzenpenning. Lawyers for Lawyers, een onafhankelijke organisatie die waar ook ter wereld advocaten ondersteunen in hun soms letterlijk levensreddende werk. Ook Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof, ontving op 14 maart de Geuzenpenning. De uitreiking aan Malgorzata Gersdorf kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Zij is hét boegbeeld in de strijd voor een onafhankelijke rechtspraak in Polen.Gerelateerd