Bombardement '43 op laatste bolder

10-12-2020 Nieuws Redactie

Foto: gemeente Maassluis

MAASSLUIS - Het bombardement van 1943 is het thema van de laatste bolder die in het kader van een Maassluis kunstproject zijn beschilderd. De bolder van de hand van Bas Verkade ligt in de haven van de stad.

Op verzoek van de gemeente schilderden een tiental Maassluise kunstenaars al eerder hun eigen, persoonlijke kunstwerk op een aantal bolders, waar de schepen aan vastgelegd worden. De bolder van Verkade taat op het Schanseiland, ter hoogte van de locatie waar Maassluis tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer zwaar werd getroffen door het bombardement van 18 maart 1943. Voor de beschildering gebruikte de kunstenaar foto’s beschikbaar gesteld door de Historische Vereniging Maassluis (HVM).

Het bolderproject is al in 2015 gestart nadat de gemeente contact had gezocht met de Stichting Maassluise Kunstenaars (SMK) om een mooie trekker voor Maassluis te bedenken, zoals sommige andere steden dat ook hebben. Amsterdam met zijn Amsterdammertjes, Leiden heeft de Sleuteltjes en Den Haag de Ooievaartjes. Allemaal bedoeld om parkeerders in het gareel te krijgen.

Geïnspireerd door een bezoek aan de haven van Antwerpen, kwam de SMK met het voorstel om een serie bolders kunstzinnig te beschilderen die, in tegenstelling tot de eerder genoemde paaltjes, juist wél uitnodigden tot parkeren, zij het dan voor de schepen in de haven die hun trossen er omheen konden werpen.Gerelateerd