Bomenliefhebbers ontzet over illegale kap van 'beroemde' es

14-05-2019 Nieuws Kor Kegel

Van de es bleef alleen de stomp over. (Foto: Birgit Slee en Dave Bentvelsen)

MIDDEN-DELFLAND – Bomenliefhebbers uit de wijde omgeving zijn onthutst over de illegale kap van een zeer oude es bij het gemaal aan de Commandeurskade in Maasland. De markante boom stond aan een bij recreanten geliefde wandel- en fietsroute.

Slechts de stomp herinnert aan de fraaie es, die vorig jaar prominent stond afgebeeld om de omslag van het boek ‘Knotwilgen en andere kanjers. Bijzondere bomen in Midden-Delfland’, uitgegeven door de Midden-Delfland Vereniging. Het boek kwam voort uit een inventarisatie van vijfhonderd waardevolle bomen, uitgevoerd door vrijwilligers van de vereniging.

De vereniging is ontzet dat de boom verdwenen is, maar ook dat het nota bene een overheidsorgaan was, het Hoogheemraadschap van Delfland, dat zonder kapvergunning aan te vragen opdracht gaf om de es te kappen. De gemeente Midden-Delfland bevestigt dat er geen kapvergunning was aangevraagd en stelt een onderzoek in. Het gemeentebestuur was juist zo ingenomen met het bomenboek, want er was al langere tijd behoefte aan een overzicht van bijzondere bomen om ze tegen kapvergunningen te beschermen.

,,We vinden het vreselijk dat het hoogheemraadschap deze prachtige boom heeft laten kappen”, zegt Piet van der Eijk van de werkgroep Bomen van de Midden-Delfland Vereniging; hij is tevens actief is voor de Bomenstichting. Cynisch genoeg kunnen bomen kennelijk niet tegen kapvergunningen worden beschermd als er niet eens een kapvergunning wordt aangevraagd.Gerelateerd