Brand bij Shell Pernis

30-07-2017 Nieuws Redactie

PERNIS/MAASSLUIS - Bij Shell in Pernis woedde gisteravond brand. Er vielen geen gewonden. De fabriek is na de brand begonnen met het zogenaamde affakkelen. De vlammen waren ook vanuit Maassluis goed te zien. 

Volgens de DCMR brak de brand uit na een explosie. Die zou hebben plaatsgevonden door kortsluitng in een hoogspanningsstation. Voordat de brandweer kon beginnen met blussen, moest eerst de spanning van het station worden gehaald. Dat lukte uiteindelijk pas rond drie uur vannacht. Tegen de ochtend was de brand geblust.

Het affakkelen kan naar verwachting nog de hele dag doorgaan. Daarbij worden gassen die bij de olieraffinage vrijkomen verbrand. Dat veroorzaakt soms hoog oplaaiende vlammen. Affakkelen is verboden, maar niet in geval er gevaar dreigt.

Er zijn volgens de Veiligheidsregio geen aanwijzingen dat schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel kunnen er roetdeeltjes in de lucht komen.

De raffinaderij is als gevolg van de problemen gecontroleerd stilgelegd. Dat kan mogelijk langere tijd duren. Shell neemt in de loop van vandaag de schade op. Shell Pernis bestaat uit tientallen onderdelen, fabrieken, die samen de grootste raffinaderij van Europa vormen. Veel daarvan zitten zonder stroom.

Gerelateerd