Burgemeester Haan: ‘Doe hem op dat mondkapje’

20-10-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – Burgemeester Edo Haan roept Maassluizers in een open brief op zich aan de coronamaatregelen te houden. ,,Houd steeds voldoende afstand, was vaak je handen en draag in winkel en in openbaar toegankelijke binnenruimtes altijd een mondkapje. Neem ook in huis de regels in acht, juist nu we weer minder buiten de deur kunnen doen. Dat betekent: per dag maximaal drie gasten thuis uitnodigen en ook daar voldoende afstand bewaren.” Lees hieronder de open brief van de burgemeester:

Beste Maassluizers,

Het kabinet heeft forse maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregelen zijn nodig. Nu moeten we laten zien dat we samen Maassluis zijn. Dat wij een stad zijn waar wij rekening houden met elkaar. Een stad waar wij elkaar helpen en waar wij samen zoeken naar oplossingen.
Het coronavirus hebben we er nog niet onder. Het bestaat en dat laat het zien. Het aantal besmettingen is hoog en dat is zorgelijk. De verspreiding van het virus gaat zo snel dat strengere maatregelen helaas nodig zijn.

En die maatregelen doen pijn. Bij iedereen. Bij jong en bij oud. Bij ondernemers en sporters. Bij opa, oma en kleinkinderen. De maatregelen hebben een grote impact, zowel economisch als sociaal. Daar zijn wij ons zeer van bewust.

Toch moeten wij hier samen uit komen. En dat gaat ons lukken. Wij hebben al eerder laten zien dat wij het aantal fysieke ontmoetingen terug kunnen brengen, dat wij thuis kunnen werken, dat wij afstand houden en onze handen wassen. Laten wij nu ook een mondkapje dragen in openbare ruimten als winkels, musea, stadhuis en bibliotheek. Ook al is het nog niet verplicht, doe hem op dat mondkapje. We moeten nu alles doen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

En dat kan ook. Het virus verspreidt zich namelijk omdat wij het die gelegenheid geven. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de verspreiding van het virus. En dus ook voor het tegengaan van verspreiding. Daarom herhaal ik mijn dringende oproep aan alle Maassluizers: houd je alsjeblieft aan de regels. Houd steeds voldoende afstand, was vaak je handen en draag in winkels en in openbaar toegankelijke binnenruimtes altijd een mondkapje. Neem ook in huis de regels in acht, juist nu we weer minder buiten de deur kunnen doen. Dat betekent: per dag maximaal drie gasten thuis uitnodigen en ook daar voldoende afstand bewaren.

Als wij ons allemaal aan de voorschriften houden, gaat het lukken. Maar dan ook allemaal. Ook als je denkt: ik word niet zo ziek van het virus en ik neem het risico. Jij wordt dan misschien niet zo ziek van het virus; je vader, moeder, opa, oma of buurman wordt dat wel. Soms zelfs heel erg ziek. En weer steeds vaker nog erger. Dat moeten we met z'n allen voorkomen.

Toon begrip voor elkaar

Wij krijgen het virus er samen weer onder. Dat lukt met begrip voor elkaar. Een vergissing is, vaak onbewust, zo gemaakt. Dat kan iedereen gebeuren, want niets menselijks is ons vreemd. Het gaat erom hoe wij daar samen op reageren. Accepteer van elkaar dat vergissen kan. Maar elkaar herinneren aan de afspraken kan ook. Wij moeten het samen doen!

In gesprek met de stad

Natuurlijk blijf ik samen met de wethouders intensief met u in gesprek om samen te kijken hoe wij het virus er in Maassluis onder kunnen krijgen. Hoe kunnen wij er voor zorgen dat wij ons gewone dagelijks leven weer op kunnen pakken? Weer samen naar de kroeg, samen sporten en samen op bezoek bij vrienden of opa en oma. Dat willen we allemaal weer zo snel mogelijk.

Oog voor elkaar

Wij hebben in Maassluis al eerder laten zien dat wij er voor elkaar zijn. Dat vraag ik nog een keer. Het zijn zware tijden voor iedereen. Laten wij elkaar helpen en oog hebben voor elkaar. Even vragen hoe het met de buurjongen gaat of met die alleenstaande oudere overbuurvrouw. Zo houden wij rekening met elkaar en komen voor elkaar op. Let in deze tijd alsjeblieft goed op jezelf en elkaar. Zo komt Maassluis sterk uit de crisis.

Edo Haan
BurgemeesterGerelateerd