Burgemeester schrijft brief aan Maassluise ondernemers

27-09-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Burgemeester Edo Haan stuurt een brief aan de ondernemers in Maassluis met een uitleg over de nieuwe regels om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Hij uit verder zijn respect voor de inzet en betrokkenheid van de Maassluise ondernemers en roept een aantal ondernemers, vooral supermarkten, grote winkels en horecagelegenheden, op om ‘iets speciaals’ te doen voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Hieronder is de volledige brief te lezen:

Beste Maassluise ondernemers,

Het aantal coronabesmettingen stijgt hard in een aantal delen van ons land. Zo ook in Maassluis en omgeving. Daarom gelden er sinds 20 september 2020 nieuwe coronamaatregelen voor ondernemers in onze regio (en vijf andere regio's). Het kabinet heeft hiertoe besloten. In deze brief geef ik een overzicht van de nieuwe maatregelen. En ik leg uit wat dit voor u betekent.

Maar eerst wil ik mijn respect betuigen voor uw inzet en betrokkenheid. Bijna alle ondernemers hebben het afgelopen halfjaar hun uiterste best gedaan om de coronamaatregelen goed na te leven. Enkele van u hebben zelfs maanden de zaak moeten sluiten. Daarna konden zij alleen open met de nodige aanpassingen. De maatregelen hebben een grote impact op uw bedrijfsvoering, uw klanten en op de hele stad. Omdat het aantal besmettingen nu zo oploopt, moeten we de regels helaas weer aanscherpen. Alleen samen kunnen we voorkomen dat we weer in een (gedeeltelijke) lockdown terechtkomen, met alle nare consequenties voor de samenleving en de economie van dien. Ik vertrouw ook nu weer op uw begrip en medewerking.

Sinds zondag 20 september 2020, 18.00 uur, gelden in onze regio de volgende (extra) regels:
·         Het is niet toegestaan om binnen en buiten met meer dan 50 personen aan een gezelschap deel te nemen. Met gezelschap wordt bedoeld een groep mensen die bij elkaar horen, bijvoorbeeld vrienden/familie, vereniging of sportteam.

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel:
- betogingen, samenkomsten en vergaderingen (als bedoeld in de Wet openbare manifestaties)
- religieuze bijeenkomsten
- uitvaarten
- bijeenkomsten voor het beoefenen van theater, dans of muziek (als culturele uiting)
- beroeps-, bedrijfs- of verenigingsactiviteiten

·         Er geldt een meldplicht voor samenkomsten van meer dan 50 personen (exclusief personeel). Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld religieuze bijeenkomsten, horecagelegenheden (tenzij besloten feest of partij) of voor (super)markten, winkels, bibliotheken en vergelijkbare locaties waarbij er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

·         Vanaf 00.00 uur mag horeca (waaronder ook coffeeshops, bioscopen, casino’s, speelhallen en theaters) geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Vanaf 00.00 uur mag er geen muziek meer gedraaid worden. En om uiterlijk 01.00 uur moet de zaak sluiten. Eten en drinken afhalen mag tot 02.00 uur (alcoholhoudende dranken tot 01.00 uur).

·         Er komen strengere controles op de naleving van de maatregelen door gemeente en/of politie

1,5 meter en hygiëne
Blijft u er alstublieft op toezien dat uw medewerkers en klanten minimaal 1,5 meter afstand houden. En zorg ervoor dat uw op het gebied van hygiëne scherp blijft. Denk daarbij aan het regelmatig (laten) reinigen van voorwerpen die veel mensen aanraken, zoals winkelmandjes, deurkrukken en (mobiele) pinapparaten. En aan het ter beschikking stellen van voldoende desinfectiemiddel. Op de website van de Kamer van Koophandel kunt u de regels voor retail nog een keer bekijken.

Kwetsbare Maassluizers
Tenslotte doe ik graag een beroep op een aantal ondernemers, vooral supermarkten, grote winkels en horecagelegenheden. Wilt u kijken of u in deze coronatijd iets speciaals kunt doen voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen en chronisch zieken? Zij zijn vaker aan huis gekluisterd vanwege de angst en kans op besmetting. Een handreiking van u zou hun leven iets aangenamer kunnen maken, bijvoorbeeld met aparte openingstijden. Ik begrijp dat dit lastig past in uw huidige bedrijfsvoering, maar denkt u er alstublieft over na. 

Meer informatie
Wilt u meer weten over coronamaatregelen of over andere corona-onderwerpen? Bezoek dan de website www.rijnmondveilig.nl.

Ik wens u veel sterkte en succes toe bij het ondernemen in deze moeilijke tijd.  

Met vriendelijke groet,

Edo Haan
Burgemeester Maassluis 

 Gerelateerd