Burgemeester verrast Maassluise Harmonie met Koninklijke erepenning

07-11-2022 Nieuws Redactie

De Maassluise Harmonie tijdens het jubileumconcert (Foto: Gemeente Maassluis)

MAASSLUIS - Burgemeester Edo Haan heeft dit weekend de jarige Maassluise Harmonie, tijdens hun jubileumconcert, verrast met de Koninklijke Erepenning. De koning verstrekt dit ereteken aan hooggewaardeerde verenigingen en andere instellingen die honderd jaar bestaan.

Edo Haan reikte de erepenning pal na ‘Song of the Moon’, met gastsoliste Francis van Broekhuizen, uit aan bestuursvoorzitter Alphons Alsemgeest. Burgemeester Edo Haan: ,,In onze stad houden wij van de Maassluise Harmonie die ondanks alle perikelen met corona maar liefst veertig blazers en andere muzikanten telt. Net zoals wij houden van de toewijding die wij in alle andere verenigingen zien die hun eeuwfeest vieren."

Gedecoreerd met de Koninklijke erepenning vervolgde de muziek waarvoor ruim driehonderd liefhebbers aanwezig waren, zoals de première van ‘De Vissers van Maassluis’ over vissers in de 17e eeuw die - ternauwernood ontsnapt aan kapers - veilig terugkeerden in thuishaven Maassluis. Peter Habraken componeerde dit werk voor het jubileum van de Maassluise Harmonie. Het orkest repeteert wekelijks in hun gebouw De Notenbalk. Edo Haan: ,,Dat is te horen en het is geweldig om te zien wat er gebeurt als muzikanten harmonieus samenwerken en hoe hun volle muziek daardoor subtiel en vloeiend wordt. Alle reden voor regelmatig muziekonderwijs op onze scholen." In september ontving de Maassluise Harmonie al de gemeentelijke erkenning in de vorm van De Glazen Schaal, overhandigd door wethouder Corine Bronsveld van Cultuur.

Christelijke Muziekvereniging Maassluise Harmonie begon in 1922 als ‘Harpe Davids' met 35 leden en nam in 1939 de gereformeerde harmonie 'Sursum Corda' op. Na de bevrijding werden ook vrouwen toegelaten en werd het niveau van de muzikanten steeds hoger door professionalisering van de opleidingen. In de jaren zeventig kende de vereniging ook een jeugdorkest, drumband en majorettes. De Maassluise Harmonie omlijst zowel Koningsdag als de Dodenherdenking en is in de regio bekend door concerten, prijzen op concoursen en kerkdiensten.

Burgemeester Haan: ,,Ik ben ontroerd door de trouw van de leden. Ik zie leden die meer dan 25 jaar en zelfs meer dan 60 jaar lid zijn van dit muzikale verband. Harmonie is sowieso een aantrekkelijk begrip voor onze samenleving anno nu."Gerelateerd