Cel geëist tegen Maassluizer vanwege corruptie

14-09-2022 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – Tegen een voormalig medewerker van de belastingdienst uit Maassluis is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist. De 31-jarige man wordt ervan verdacht informatie te hebben verkocht aan criminelen. Tegen zijn 47-jarige collega uit Barendrecht werd anderhalf jaar gevangenisstraf geëist.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalige medewerkers van schending van het ambtsgeheim en het plegen van computervredebreuk. Het OM eist hierom voor beiden een verbod om de functie als ambtenaar te bekleden voor de duur van vijf jaar. De mannelijke verdachte uit Maassluis wordt bovendien ambtelijke corruptie verweten omdat hij vergoedingen ontving voor de verstrekte vertrouwelijke informatie. Daarom vraagt het OM de rechtbank te bepalen dat hij dat geld, €21.100,-, betaalt aan de Staat.  

Onderzoek

De man en vrouw werden eind maart 2021 aangehouden na een onderzoek van het Rijksrecherche met de titel ‘Rabenau’. Het onderzoek werd in 2021 gestart. Daaruit bleek dat de verdachten in hun hoedanigheid als rijksambtenaar bedrijfssystemen van de belastingdienst raadpleegden. Dat deden zij om kentekens en bijbehorende gegevens - zoals tenaamstellingen, naam, adres en automerk - te verstrekken aan niet-gerechtigde derden, oftewel criminelen.

In totaal zijn door de verdachten 216 kentekens opgevraagd in de bedrijfssystemen van de belastingdienst. De mannelijke verdachten uit Maassluis kreeg hiervoor 50 tot 200 euro per verstrekt kenteken. De vrouw geeft aan dat zij de informatie in ‘goed vertrouwen’ verstrekte aan de man en geen geld heeft ontvangen.

Vervolg en uitspraak

De zaak wordt vervolgd met pleidooien van de verdediging van beide verdachten. De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 27 september om 13.15 uur.Gerelateerd