Collega's bepalen elkaars salaris bij bedrijf in Maassluis

06-08-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Een interessante innovatie start deze week in Maassluis. Het IT- en marketingbedrijf Keytoe laat werknemers bepalen hoeveel geld hun collega’s verdienen. De hoogte van het salaris wordt ’op basis van gevoel’ bepaald via een nieuwe app.  Uniek in de wereld van bedrijven en organisaties. Het geeft een hele andere kijk op contracten, salarissen en misschien zelfs bedrijfsvoering, aldus het bedrijf. Er wordt gestart met een proeffase.

Keytoe is een bijzonder bedrijf. Er werken zo'n 40 mensen in een grachtenpand in Maassluis. Ze zijn uniek door de manier van werken, een combinatie van marketing, IT en organisatiekunde die tegelijkertijd bij klanten worden ingezet als 1 geheel. 'Als een multidisciplinaire Kollega' aldus het bedrijf. Het bedrijf is enorm innoverend en komt nu weer met iets unieks: collega's bepalen elkaars salaris via een app.

Keytoe gelooft in het laten floreren van de mensen. Dit wordt gefaciliteerd door: vrijheid waar, wanneer, hoe iemand werkt en wat ze doen, transparantie over alles, onbeperkt vakantiedagen, een besluitvormingsproces waarbij iedereen over alles een besluit mag nemen, geen geschreven regels, geen vaste hiërarchie, geen management, collega’s die collega’s aannemen en collega’s die elkaars salaris bepalen.

De collega's beoordelen elkaar in de app dus met één score: gevoel. Iedereen kan elkaar dagelijks beoordelen. 1x per dag. Je hoeft echter niet iedereen te beoordelen en ook niet elke dag. De dagelijkse scores tellen uiteindelijk op tot een gemiddelde maandscore. Deze maandscore bepaalt je salaris. Uiteraard worden de scores die je van alle collega’s samen hebt gekregen over de hele maand je gemiddelde eind-maandscore. Als het salaris is uitbetaald, begint de app opnieuw met optellen van scores. Hierdoor zou je salaris omhoog of omlaag kunnen gaan per maand.

Salarispot
Omdat het gaat om maandelijkse salarissen, kan er worden gewerkt met de omzet en de kosten van die specifieke maand. Het gaat uit van de volgende berekening om de salarispot te bepalen die elke maand dus gemaximeerd uitvalt: Omzet – Kosten – Marge = Salarispot. De omzet is de omzet van die maand. De kosten zijn alle kosten op de salarissen na, dus denk aan kantoorpand, meetups die zij betalen, nieuwe laptops en bier.

De marge is een percentage van de omzet en wordt door de groep bepaald en kan gewijzigd worden na verloop van tijd. Die houdt het bedrijf om een soort reserve te hebben, wat ze overhouden is de salarispot. Een uniek bedrijf met een unieke manier van betalen! In de proeffase is het salaris nog fictief. Werknemers krijgen gewoon hun eigen salaris uitbetaald.