Column: Vrijheid volgens Tasnim Alhaj Yahia

24-01-2020 Nieuws Tasnim Alhaj Yahia

Dit jaar vinden er in Maassluis verschillende activiteiten om te vieren dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Zo vertelt er elke week een Maassluizer over wat zijn of haar idee van vrijheid eigenlijk is. Deze week een column van Tasnim Alhaj Yahia.

Als eerste, had ik mijn ouders gevraagd wat vrijheid eenmaal was. Ze vertelden me dat vrijheid is wanneer je zelf het recht hebt om te bepalen hoe je verder over je leven stapt, zonder dat iemand er invloed op heeft. Ze vertelden me ook dat je vrijheid eindigt, wanneer die van een ander begint.

Ik heb zelf een totaal andere gedachte over wat ik zelf heb gehoord (ouders et cetera). Ik denk dat vrijheid je zelf de kansen geeft om te kiezen voor dingen, maar er zijn grenzen. Ik denk daarom dat door de grenzen die wij hebben en die we altijd proberen te verzetten, dat we geen absolute vrijheid ooit hebben door de limieten die we eenmaal hebben. Bijvoorbeeld: Geloof? Er zijn altijd regels en wetten waar je je aan moet houden. En stel je bent niet spiritueel, dan heb je natuurlijk de wetten van het land zelf. Ik denk niet dat we honderd procent vrijheid kunnen krijgen door de grenzen en dat sommige ‘grenzen’ aangepast moeten worden omdat ik vind dat die eigenlijk niet kunnen.

Ik voelde me altijd wel vrij in mijn eigen land, maar dan nog was de grens aanwezig. Het verschil is dat de grenzen hier in Nederland voor mij zijn verzet en daardoor heb ik meerdere kansen en mogelijkheden voor verschillende dingen. Bijvoorbeeld, ik had de vrijheid niet om te reizen naar sommige landen vanwege mijn afkomst. Sinds ik een Nederlands paspoort heb is dat wel helemaal anders en heb ik die vrijheid wel gekregen. Ik voel me vrij sinds ik nu een nationaliteit heb waarmee ik me vrij op deze wereld voel.Gerelateerd