Coronavirus in Vlaardingen

11-03-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - In Vlaardingen is de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld bij een inwoner. De patiënt verblijft in thuisisolatie. De patiënt is in contact geweest met iemand in Noord-Brabant. Dit is hoogstwaarschijnlijk de bron van de besmetting.

Bron- en contactonderzoek

De GGD Rotterdam-Rijnmond voert een bron- en contactonderzoek uit in de omgeving van de patiënt. Contacten van deze patiënt zullen door de GGD benaderd worden. Mochten zij ziekteverschijnselen hebben of krijgen die passen bij het coronavirus, dan worden zij ook in (thuis)isolatie geplaatst en getest op het virus. Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe bij nieuwe patiënten: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen het RIVM en de GGD de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.
Wat kan ik zelf doen?

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, is het advies om te letten op de hygiënemaatregelen. Dit zijn:

  • was uw handen regelmatig
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg
  • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan
  • stop met handen schudden

Loop ik risico?

Bent u in een land of regio geweest waar het coronavirus voor komt? Of heeft u contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus? En heeft u milde luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en (nog) geen koorts? Het RIVM adviseert om thuis te blijven. Wanneer de klachten verergeren en/of niet over gaan, neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Meer informatie

Actuele informatie en veelgestelde vragen over het virus vindt u op:
de website van het RIVM
de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond
de website van Thuisarts – nieuw coronavirus
Ook is er een landelijk informatienummer 0800-1351.Gerelateerd