De Hoekse Lijn: wie zal dat betalen?

14-02-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS/REGIO – De extra kosten van de Hoekse Lijn, begroot op 25 tot 90 miljoen euro, zullen betaald worden door de gemeente Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de RET. De 23 gemeenten van de MRDH zijn daar vandaag mee akkoord gegaan.

Die gemeenten nemen in totaal 27,5 miljoen euro voor hun rekening, evenals de RET. De gemeente Rotterdam zal maximaal 35 miljoen euro voor haar rekening nemen. De MRDH heeft wel geëist dat de Hoekse Lijn het oorspronkelijke traject zal volgen: tot aan het strand dus. Maassluis maakt deel uit van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en draagt daarin financieel bij.

Oorspronkelijk was de planning dat de Hoekse Lijn al in september 2017 operationeel zou zijn. Er bleken echter nogal wat tegenvallers te zijn die de nodige vertraging opleverden, en waarover pas in een zeer laat stadium met de diverse gemeenten langs de lijn werd gecommuniceerd werd. De eerste metro’s gaan vermoedelijk pas eind 2018 rijden tussen Schiedam en Hoek van Holland. Gerelateerd