De Schansbrug kleurt oranje

20-11-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De gemeente Maassluis zegt 'Nee' tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt de Schansbrug vanaf 25 november oranje. De oranje kleur staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wethouder Corine Bronsveld zet om die reden de Schansbrug in de oranje schijnwerpers. "In Maassluis hebben wij oog voor elkaar. Wij willen een samenleving waarin iedereen zich veilig en thuis voelt. Daarom is het goed om aandacht te schenken aan deze campagne", zegt Bronsveld.

Eén op de drie
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

De Orange the World campagne, waar meer dan 100 landen aan meedoen, start deze dag en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Oranje uitlichten
Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land. In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies gaat aandacht besteden aan Orange the World. Daarnaast organiseren lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie straatacties en andere activiteiten tijdens de '16 Days of Action'Gerelateerd