Eindelijk reizigers in metro’s Hoekse Lijn

28-09-2019 Nieuws Redactie

Foto's: Janneke Noordermeer/Maassluis24

MAASSLUIS – Het is écht gebeurd, zaterdagmiddag om 12.00 uur is de Hoekse Lijn officieel van start gegaan. De poortjes van het gloednieuwe metrostation Steendijkpolder in Maassluis staan vandaag van 12.00 uur tot 20.00 uur open zodat reizigers tijdens deze ‘kennismakingsdag’ gratis van de metro gebruik kunnen maken.  

Ruim 160.000 kilometer geteste kilometers, noemde Maurice van Unck, algemeen directeur RET, in zijn speech voordat de poortjes op metrostation Steendijkpolder officieel openden. Maar vandaag was dan toch het moment dat de Hoekse Lijn in gebruik kan worden genomen door de mensen waar het openbaar vervoer voor bedoeld is: de reizigers.

Vandaag kunnen reizigers dus gratis gebruik maken van de Hoekse Lijn. Het is nog niet mogelijk om het hele traject te rijden, tussen station Schiedam Centrum en Schiedam Nieuwland rijden geen metro’s met passagiers om reizigers anders ‘per ongeluk zonder te betalen in het overige metronetwerk kunnen komen’.

Maandag 30 september gaat de dienstregeling van metrolijn B van start. In oktober rijdt bij wijze van opstartfase alleen metrolijn B over de Hoekse Lijn. Metrolijn A, die tot aan station Vlaardingen-West rijdt, wordt begin november aan het traject toegevoegd. Totdat de Hoekse Lijn volledig in gebruik wordt genomen, rijdt ook het vervangende busvervoer nog.

De ombouw van de Hoekse Lijn tot metrolijn verliep niet zonder slag of stoot. Oorspronkelijk zou het project vijf maanden in beslag nemen en in september 2017 klaar zijn. Al gauw werd duidelijk dat die deadline niet gehaald zou worden. Er waren voornamelijk problemen met de beveiligingssoftware en storingen met bruggen. De lijn kost uiteindelijk 90 miljoen euro meer dan begroot.

Bekijk de foto'sGerelateerd