Feestmaal voor reigers bij Monstersche sluis

24-04-2020 Nieuws Redactie

Fotografie: Willem Fortuyn

MAASSLUIS – In het voorjaar willen de meeste vissoorten van het buitenwater naar de poldersloten in het achterland.  Omwonenden merkten daarbij op dat de Monstersche sluis in Maassluis nu per ongeluk werkt als een vissenval. De vissen zwemmen wel de sluiskolk in maar kunnen dan niet verder. Omdat er vanwege Corona nu geen schepen worden geschut, blijven de sluisdeuren potdicht. De reigers uit de Vlietlanden vreten zich overvol aan dit feestmaal en poepen de hele omgeving onder.
 

Overlast omwonenden


De reigers veroorzaken ook overlast voor de omgeving. Want ondanks de schoonmaakacties van de sluiswachters ziet de omgeving een paar dagen later weer helemaal wit! ‘Die reigers schijten alles onder!’ ,aldus een omwonende van de Monstersche sluis.

De Algemene Waterschapspartij heeft eerder al gepleit voor vismigratie door de Monstersche sluis. De AWP stelt nu voor om het doorlaten van vis toe te staan via de rinketten (kleine luikjes in de sluisdeuren). Die rinketten zijn groot genoeg voor vissen om vanuit de havenkom naar de Vlieten te zwemmen.

Snelle oplossing

De Algemene Waterschap heeft in de verenigde vergadering van Delfland, met steun van verschillende fracties, gevraagd om een snelle oplossing. Marcel Belt, portefeuillehouder Waterkwaliteit, zegde toe om snel met de Stichting Monstersche sluis om tafel te gaan zitten. Volgens hem is het binnen de vergunning van Delfland mogelijk om de rinketten open te zetten voor vismigratie.

 Gerelateerd