Fiets- en wandelpad bij Het Balkon officieel geopend

03-06-2021 Nieuws Redactie

Foto: Gemeente Maassluis

MAASSLUIS - Wethouders Sjoerd Kuiper en Corine Bronsveld openden op donderdag 3 juni officieel fase 1 van het nieuwe fiets- en wandelpad dat de nieuwbouwwijk Het Balkon en metrostation Maassluis-West met elkaar verbindt. ,,Het was een complex traject, omdat we niet zomaar in een deltadijk konden werken”, aldus Kuiper. “Ondanks die beperkingen ontstond een prachtig resultaat. Hiermee is de verbinding gelegd tussen het Balkon, het winkelcentrum Koningshoek en de andere voorzieningen binnen Maassluis.”

Het project is bijzonder vanwege de toegepaste kunst in het ontwerp, waarbij inwoners uit de buurt konden kiezen uit 4 varianten. Het ontwerp dat gekozen is, had overduidelijk de voorkeur van de inwoners. De kunst in dit ontwerp is geïnspireerd op het verhaal De werelt is my te naauw – Tragedie op de Heerlijkheid Noord Nieuwland van Maarten van Buuren. Dit betreft een verhaal over een tweestrijd die in de polder plaatsvond tussen twee buitenplaatsen. Zij streden om het recht om hier te jagen op dieren, zoals konijnen en vissen. Begin 19e eeuw stroomde de polder over en verdwenen de buitenplaatsen. Op de plek van de polder bevindt zich nu het Balkon.

Beelden

,,De toegepaste kunst op dit bouwwerk geeft het een uniek aangezicht, waarmee het een bijzondere bijdrage levert aan de leefomgeving van deze wijk”, vindt wethouder Bronsveld. Er werden op locatie twee informatiepanelen onthuld en in het natuursteen aangebracht, één met een kaart van het Balkon in 1755 en de ander met achtergrondinformatie over de toegepaste kunst. De beelden op de koppen van het entreebalkon verwijzen naar dieren waar de strijd om de jacht vroeger onder andere over werd gevoerd: konijnen en vissen.

Verbinding

"We zijn met dit project gestart omdat de behoefte aan een betere verbinding voor voetgangers en fietsers tussen de woonwijk, het station en de rest van Maassluis steeds groter werd”, vertelt wethouder Kuiper. ,,Het is mooi om te zien dat met de ontwikkeling van deze verbinding en de verdere bouw op het Balkon die wijk steeds completer wordt.”Gerelateerd