Flinke boete voor vier gebakjes

15-05-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS/SCHIEDAM – In Maassluis hebben ze er net iets meer dan 10 uitgedeeld, waar dat in Vlaardingen het tienvoudige was, met zo’n 100 stuks; het gaat dan om ‘coronaboetes’, waarbij de noodmaatregelen om verspreiding door bijvoorbeeld samenscholing tegen te gaan zijn overtreden. Van de drie Waterweggemeentes is Schiedam wat dat betreft koploper met bijna 600 stuks tot nu toe, uitgedeeld door zowel de lichtblauwe brigade als de politie.

De Schiedamse goudsmeden Lou van Rossum en Taco Nijmans haalden gisteren het NOS Journaal. Zij kregen een bekeuring omdat ze 'samenschoolden' in de tuin van de Grote of St.-Janskerk, tegenover hun Tafel van Goud.

Zij werden in April verrast door Taco's ouders; met vier gebakjes stonden ze voor de deur. Die werden opgepeuzeld in het groen, op een bankje in de kerktuin. Naar hun idee hielden ze daarbij voldoende afstand. De handhavers dachten daar anders over: zij slingerde het gezelschap op de bon voor het niet-naleven van de noodverordening. Naar de twee later begrepen niet omdat ze geen anderhalve meter afstand hielden, maar vanwege samenscholing.

Zij hoorden bij de 521 mensen die in Schiedam tot en met 10 mei werden verbaliseerd door de mensen van de Lichtblauwe Brigade, in de strijd tegen verspreiding van het Coronavirus. Ook de politie bekeurde nog eens 71 keer, zo maakte burgemeester Cor Lamers eergisteren bekend.

Vakbond BOA ACP, die de 'bijzondere opsporingsambtenaren' vertegenwoordigt, riep in het journaalitem op tot duidelijker regels die landelijk gelden. Nu verschillen die per veiligheidsregio en ook per gemeente. De huidige situatie leidt volgens de boa's tot disucssie en onduidelijkheid: wat is een groep, een samenkomst, een huishouden, denk aan studenten, zo betoogde een advocaat op het journaal. De handhaver gaf aan dat het gedrag van de twee, de vier, in Den Haag wel door de beugel kon.

Nijmans en Van Rossum hebben zich neergelegd bij de bekeuring van vierhonderd euro per persoon. Al zit het vooral de ouders dwars dat zij door het aanbieden van een gebakje hun kind een strafblad hebben bezorgd.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date