Geen boerka en geen integraalhelm

31-07-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – Morgen, 1 augustus, gaat de zogeheten ‘Boerka wet’ in. Officieel gaat het daarbij om de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. Openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen, scholen en het openbaar vervoer mag je niet meer met een boerka, nikab, integraalhelm of bivakmuts betreden. Bij een nikab zijn de ogen van degene die het kledingstuk draagt nog wel zichtbaar. Bij een boerka is dat niet het geval, omdat er dan een gaasje voor de ogen zit.

Openbaar vervoersbedrijven in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben al laten weten tram en bus niet stil te zetten als daar een draagster van een nikab of boerka in stapt; zo’n actie staat niet in verhouding tot de aard en zwaarte van wat de wet als een strafbaar feit ziet. Voor de politie is een aanhouding in dit geval ook geen prioriteit 1,2 of 3, dus massale aanhoudingen zijn niet te verwachten. De vraag die zowel bij de Raad van State als mensenrechtenorganisatie Amnesty International naar voren kwam was of iemand het recht heeft zich te kleden zoals hij/zij dat wil als dat aansluit bij diens levensvisie (waaronder religie)

Het aantal draagsters van dergelijke gezichtsbedekkende kleding is volgens verschillende schattingen overigens nogal laag, en in Maassluis hebben de meeste mensen daar waarschijnlijk al helemaal geen beeld bij. Op een bevolking in Nederland van ruim 17 miljoen zijn het er misschien een paar honderd.Gerelateerd